Bild: Anna Mattisson
Nöjd. Skolbibliotekarie Julia Karlsson är stolt över Rävlandas skol- och folkbibliotek som utnämnts till skolbibliotek i världsklass mycket snabbare än hon räknat med. Nu hoppas hon att fler bibliotek ska inspireras att följa Rävlandas exempel.

En bibbla i världsklass

Rävlanda

När fackförbundet Dik listade årets Skolbibliotek i världsklass fanns inte mindre än två av Härryda kommuns bibliotek med.
– Väldigt många barn kommer hit varje dag. Jag tror det kan vara en fristad för vissa, säger Julia Karlsson, skolbibliotekarie i Rävlanda.

Hulebäcksgymnasiets skolbibliotek placerade sig på Dik:s lista för tredje året. För Rävlandas skol- och folkbibliotek var det första gången.

– När jag började som skolbibliotekarie för två år sedan satt jag med min chef och med Rävlandaskolans rektor och pratade om hur vi skulle lägga upp arbetet. Vi tänkte att kriterierna för Skolbibliotek i världsklass var en bra vision. De är så konkreta med vad som ska uppnås både med biblio-
teket och bibliotekarien, säger
Julia Karlsson.

Ville få inspiration

I februari i år fyllde biblio-
teket i en ansökan om att utses. Julia tänkte att det nog var ett tag kvar innan de kunde få titeln, men att det kunde vara ett sätt att få respons om hur de kan arbeta vidare.

Biblioteket i Rävlanda har varit ett integrerat skol- och folkbibliotek sedan det flyttade in i den gula villan 2013. Julia Karlsson har dels jobbat med att stimulera läsintresset och läsutvecklingen, dels med att prata med elever om medie- och kommunikationskunnighet, informationssökning och källkritik.

– Under hösten har jag träffat sexorna varje vecka och pratat om media, information, sociala medier, källkritik och nätetik. Innan jullovet hade jag ett quiz med dem och det märktes verkligen skillnad, säger hon.

Viktigt med källkritik

I framtiden tänker hon jobba mer aktivt med frågorna också med de yngre och äldre eleverna på Rävlandaskolan. För att hinna med kommer hon att försöka arbeta in temat i det skolarbete de redan är inne i, och fortsätta lägga sitt huvudfokus på årskurs sex.

För att stimulera till läsning har hon jobbat mycket med boktips och boksamtal med klasserna. Intresserade elever i senaredelen har också kunnat välja att vara med i en bokcirkel som elevens val.

Hon jobbar också med nyanlända som läser svenska som andra språk. Där handlar det främst om att läsa och prata i bokcirklar.

– Från gång till gång kan de mer och mer svenska. Det är väldigt roligt.

Att ha utsetts till Skolbiblio-
tek i världsklass är inget bestående. En ny ansökan måste skickas in till facket varje år och de granskas för att se om de fortfarande håller måttet. Julia Karlsson ser det som en bra sak för att utveckla biblioteket.

Bra för skolan

– Det finns inte så många i regionen som fått utmärkelsen. Jag hoppas att det sprider sig att vi fått det och att fler bibliotek tänker att ”kan de så kan vi”. Sedan tror jag att det är bra för Rävlandaskolan. När barnen från Hindås och Hällingsjö börjar sexan ska biblioteket vara något positivt som gör att det känns bra att välja att flytta över till Rävlandaskolan, säger hon och berättar att många elever besöker biblioteket varje dag.

– Många vill ha en vuxen att prata med som inte är en lärare. Och jag tror att biblio-
teket kan bli en fristad för vissa.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det