• Bild: PER ANGER
    TRIVS PÅ TEATERN. Karin Melin har hållit på med teater sedan högstadieåldern. Nu återvänder hon till kulturskolan, fast i en helt annat roll än tidigare.
  • Bild: PER ANGER
  • Bild: PER ANGER

Karins cirkel är sluten

Härryda kommun

Teatern har varit en stor del av Karin Melins liv sedan högstadiet.
Nu återvänder hon till kulturskolan, fast den här gången i en ny roll.

Karin Melin är uppvuxen i Hindås, och beskriver sin uppväxt i samhället som trygg, lugn och naturnära.

Fram till och med sjätte klass gick hon på Hindåsskolan, därefter var det Rävlandaskolan som gällde till och med nionde klass.

Redan som fyraåring började hon träna gymnastik i Hindås gymnastikförening, där hon var aktiv fram till de tidiga tonåren då hon i stället engagerade sig som gymnastikledare i före­ningen.

Fysisk aktivitet har alltid varit en stor del av Karins liv.

– Jag har alltid älskat att träna, och har dansat de senaste fem åren. Det har något med kroppskontroll att göra, och att få uttrycka sig fysiskt. Gymnastik lägger en bra grund för dansen och för kroppskontroll, säger hon.

Dramakör

Även musiken har länge funnits med. Som liten sjöng hon i kyrkokör, och när hon var i tioårsåldern började hon i en dramakör i Hindås.

– Jag har alltid haft ett väldigt stort musikintresse och det utvecklades senare till ett teaterintresse.

Teatern kom in i hennes liv på högstadiet då hon började ta teaterlektioner i kulturskolans regi, och även var med i en teatergrupp. När det vad dags att söka vidare till gymnasiet föll valet på estetiska programmet med musikal­inriktning på Hulebäcksgymnasiet.

På skolan fick hon lektioner i sång, dans och teater och hon fortsatte även att ta teaterkurser på kulturskolan. På gymnasiet fick hon även prova på manusförfattande. Hennes projektarbete var en egenskriven satirmonolog med sånginslag på temat könsroller.

Wendelsberg

Efter studenten för fyra år sedan sökte Karin och kom in på Wendelsbergs folkhögskolas musikdramatiska utbildning.

– Där utvecklades jag jättemycket inom både sång, dans och teater.

Under sina år på skolan var hon bland annat med i revyn Extrainsatt och i musikalen Spring awakening. Sista året på utbildningen valde hon att regissera, och fick då ta ett helhetsgrepp på Jonas Gardells pjäs Ömheten som Karin beskriver som scenversionen av tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar.

Föreställningen sattes upp på skolans årliga teaterfestival, och Karin fick utöver att regissera hantera även bland annat scenografi, ljud och ljus.

– Jag fick en större insikt i regissörens påverkan på pjäsen. Det är en möjlighet att vara kreativ och få skapa tillsammans med skickliga skådespelare.

2015 var hon klar med den tvååriga utbildningen och sökte in till en kurs i modern dans i Härnösand. Men hon sökte även och kom in på ett tredje år på Wendelsberg, och valet föll på att stanna i Mölnlycke.

– Jag ville fullfölja min utbildning och få titeln som teaterpedagog.

Långresa

Förra sommaren tog hon sin examen på Wendelsberg, och under hösten gav hon sig ut på en riktig långresa. Under tre månaders tid backpackade hon tillsammans med en kompis i Nya Zeeland, Australien, Bali, Kambodja och Vietnam.

– Man växer som männi­ska. Nya insikter och möten med andra människor och kulturer är viktigt. Det vidgar synen och förståelsen för andra människor, och det har påverkat mitt skapande och mitt sätt att se på konst.

Resandet har gett mer­smak och det blir garanterat fler resor framöver.

– På min lista just nu står Kanada och Italien, men jag vill nog se hela världen innan jag säger tack och adjö.

Vikariat på kulturskolan

Efter påsk återvänder Karin till kulturskolan i kommunen, fast den här gången ska hon lära ut. Hon har fått ett vikariat fram till sommaren som teaterpedagog.

– Det känns fantastiskt kul att få möjlighet att praktisera det jag har en examen i. Och att få följa en grupp individer och ta del av den personliga utvecklingen gör det extra kul.

Under våren och sommaren ska hon även jobba med underhållning på Kanin­landet på Liseberg.

Framöver vill hon söka in till regilinjen, eller kanske en utbildning i mimskådespeleri. Hon har svårt att se sig själv verksam inom något annat än kultur, sen om det är sång, dans, teater eller regi får framtiden utvisa.

– Det är mitt stora dilemma, att jag har för många intressen, säger hon och skrattar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det