• Bilder: PETER GUSTAFSSON
    BRA LÄGE. Samuel Berndtsson utanför Polhemsgymnasiet som ligger på Lindholmen precis vid kajkanten.
  • SVENSK MÄSTARE. Här är bucklan från tävlingen Blixtlåset. SM för unga uppfinnare.
  • TIDIGARE VINNARE. Polhemsgymnasiet uppmanar eleverna att vara med i olika tävlingar och på väggarna på fjärde våningen sitter en massa priser de vunnit.
  • SPECIELLT. Samuel bär ett Taukors runt halsen. Det har en koppling till Egypten och har en betydelse i hans föräldrars långa äktenskap.

Samuel är svensk mästare i uppfinning

Profilen

Samuel Berndtsson går på Polhemsgymnasiet. Tillsammans med fyra skolkompisar vann han nyligen tävlingen Blixtlåset som är SM för unga uppfinnare.

Solen värmer upp hela Lindholmen där Polhemsgymnasiet ligger på Hisingen vid Göta älv. Vi tar intervjun på kajkanten. Samuel Berndtsson går i trean på tekniskt program med inriktning på design och produktutveckling och är alltså inne i slutspurten av gymnasiet. Samtidigt har det varit fullt upp med tävlandet i Blixtlåset hela läsåret.

– Skolan är med i många olika tävlingar och de är förstående och så har det gått bra och då är det roligare att lägga tid på något, säger han.

Blixtlåset är en riksomfattande gymnasietävling i innovation eller uppfinningar som ju har en stark tradition i Sverige. Just blixtlåset är en svensk uppfinning vilket förklarar namnet.

Arbetet började i höstas. Samuel och fyra skolkompisar bildade ett UF-företag. De ville jobba med produktutveckling och lösa ett problem. När de hade en rad förslag började gallringen.

Organiserade stölder

Det de valde bygger på en artikel om att det varje år stjäls kläder för en miljard kronor i Sverige. Många klädbutiker har stora problem med organiserad brottslighet som ligger bakom hälften av stölderna.

– Larmbrickorna är ganska lätta att ta loss från kläderna, antingen genom att bryta loss den eller genom att använda en magnet. Det är den svaga länken i butikerna, säger Samuel.

Gruppen arbetade fram en rad förbättringar som gjorde brickorna bättre och säkrare.

– Vi kom på ett sätt att rent mekaniskt låsa fast nålen på ett bättre sätt. Sedan var det magneten. För att få upp den gamla nålen räckte det att använda magnetisk kraft underifrån. Vi gjorde så att det krävs magnetisk kraft från tre olika riktningar.

Samuel roll var i huvudsak att ta fram 3D-animationer.

– Flera i gruppen är duktiga på olika saker och vi lyckades komma överens och samarbeta och se problemet.

Ganska snabbt förstod gruppen att idén var bra. Det fick de kvitto på som UF-företag där de har tagit sig vidare till riksfinal i maj.

De anmälde sig till Blixtlåset och där började gallringen redan på Polhemsgymnasiet som plockade fram fem bidrag varav Samuels grupp var ett. Till regionfinalen i Göteborgsdistriktet kom cirka 50-lag, tio gick till riksfinalen på KTH i Stockholm.

– Där fick vi visa upp vår idé för en jury och stå på en mässa och berätta för intresserade.

Till slut återstod sju av de 150 lag som var med från början. Gruppen fick göra en ny presentation inför en stor publik och juryn.

Till slut stod det klart att Polhemsgymnasiets larmbricka vunnit. Det fick en buckla och en check på
10 000 kronor.

– Det var väldigt glädjande att vinna. Skönt att få respekt från många som jobbat länge med innovation och produktutveckling. Vi fick också kontakt med flera personer som kan hjälpa oss komma vidare, säger Samuel.

Har fått perspektiv

Under arbetets gång har han fått stor förståelse för andra som jobbar med produktutveckling och innovation.

– Många jobbar jättelänge med en sak och sedan lyckas de. Nu har inte vi jobbat lika länge, men det är ändå ett helt läsår. Det ger perspektiv på vad som krävs och det ger en större glädje att lyckas om du lägger ner mycket tid på något.

Redan som liten började Samuel intressera sig för problemlösning.

– Det var alltid spännande med teknik. Jag gillade att lösa problem och klura lite. En del kom nog från när jag var liten och föräldrarna gömde paket och vi fick olika ledtrådar.

Även pappans teknikintresse har smittat av sig.

– Jag undrade alltid vad han gjorde när han höll på med datorer eller annat.

Hela familjen är teknisk, Samuel och hans bror brukade som små lösa matteproblem i bastun. När ångan lade sig på glasrutan skrev de med fingrarna.

Någon gång i åttan-nian började Samuel tänka på att läsa teknik på gymnasiet och han kände till Polhems goda rykte.

– Det är just produktutveckling som lockar mig mest. Sedan ville jag inte gå på Hulebäcksgymnasiet utan ville bort från Mölnlycke, säger Samuel.

Han har trivts bra under de tre åren och kan rekommendera utbildningen.

– Det är ganska höga poäng för att komma in men det är något att sikta på. En kul grej är att det faktiskt är fler tjejer än killar i klassen.

Letar magi

Samuel får skjuts med redaktionsbilen hem till Mölnlycke. Han berättar om broar och det kommer fram att han även på fritiden ofta funderar på hur saker fungerar.

– Jag tänker på vad som är magin med en sak. Vad är systemet? Hur funkar det? Vilka regler finns?

Nu väntar riksfinalen i UF-tävlingen den 8 maj. Efter det tar Samuel studenten och kommer förhoppningsvis in på Chalmers där han vill läsa till civilingenjör inom automatik och mekanik. En utbildning med en hel del robotar, programmering och matte.

– Det känns som att det skulle passa mig väldigt bra.

Det lär bli Chalmers.

– Men man vet aldrig vad som kan hända med larmbrickan, vi får se vad som händer. Jag kan tänka mig att jobba med det något år, men sedan vill jag läsa vidare. Jag vill alltid lära mig mer om något.

Lärandet i fokus

För Samuel är bra betyg inget mål i sig.

– Jag utgår från att jag vill lära mig så mycket som möjligt. I slutändan är betyget bara en bokstav på ett papper, om jag har tillräcklig förståelse gör jag mig förtjänt av att komma in på en ny utbildning.

Chalmers är väl i regel ett bra val när det gäller möjligheterna att få jobb i framtiden?

– Ja. Det är lite spänning och lite säkerhet.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det