• Bild: JENNY FÖRANDER
  GILLAR VÅREN. Tony Johansson vill knappt åka hemifrån för att inte missa allt som händer i trädgården. Nu utmanar han alla odlingssugna i en pumpatävling som avslutas med prisutdelning i Botaniska trädgården i Göteborg.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  RÄTT FRÖN. Stora pumpor ger stora frön som ger ännu större pumpor. Fröna till vänster kommer från hundrakilospumpan som Tony odlade fram i fjol.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  VÄXTHUSET. Här ska den nya rekordpumpan odlas.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  VINTERFIN. En julros i vackra färger.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  LYSER UPP. En lite ovanligt sorts blåsippa.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  TRÄDGÅRDSINTRESSE. Sonen Adrian har planterat grönsaker i ett eget land.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Vitlök.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Sparris.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Ramslök.

Utmana Tony i pumpaodling

Egypten

I fjol lyckades Tony Johansson odla fram en pumpa som vägde över 100 kilo.
Nu utmanar han alla odlingssugna att ställa upp i en pumpatävling där största, snyggaste och skojigaste pumpan får pris.

Det har gått tre år sedan Tony Johansson från Egypten vann Trädgårdskampen i tv och blev känd som ”Trädgårds-Tony”. Sedan dess har han ägnat allt mer tid åt olika trädgårdsuppdrag och i höstas valde han att lämna jobbet som NO-lärare för att satsa fullt ut på sitt eget företag.

– Jag har varit inne och vickat lite ändå, det är ju svårt att hitta NO-lärare och jag tycker att det är kul att undervisa, säger han.

Lätt att slita ut sig

Det svåra är att hitta en lagom balans. Förra våren gjorde han fyra trädgårdar på 30 dagar, till Malmö garden show, en trädgårdskarusell på Lisebergs stora scen och en popup-trädgård på Avenyn.

– Då var jag lite sliten. En större utställning varje år klarar jag, säger Tony och berättar att han håller på och planerar för årets trädgårdsutställning som ska visas i samband med trädgårdsdagarna på Liseberg.

– Man behöver tid att tänka och lösa alla komponenter. Det är mycket logistik. Jag använder en del egna växter, en del lånar jag och en del köper jag in.

Han beskriver att han får vara både inredningsdesigner, snickare och målare. Förutom alla växter byggs trädgården upp av torvblock, plattor och grus.

Tyngre tema

Tony brukar försöka göra det här med trädgård mer lättsamt men till årets utställning på Liseberg har han valt ett allvarligt tema.

Han har tagit elva ord ur en bok från organisationen Mind, som jobbar för att motverka självmord, och tagit inspiration från orden till att skapa elva olika miniträdgårdar. Orden är påhittade och beskriver olika känslor; exempelvis Gryningsfri, Jantetrots, Zennig och Essig.

– Jag har aldrig gjort en trädgård på det här sättet förut, men ämnet känns väldigt aktuellt. Det är oerhört många som lever sitt liv i ett högt tempo. Mind räddar liv.

Bästa tiden på året

Tony tycker att våren är den bästa tiden på året då alla växter börjar vakna till liv i trädgården.

– Då har man gått och väntat. På våren är det roligt att vara lite glömsk, då kommer jag på alla växter som jag har glömt att jag har satt. Jag förundras över växtkraften och blir lika paff varje gång. På våren måste jag vara hemma för att inte missa något. Det kanske är en växt som har vuxit i fem år som har fått sin första knopp, då kan jag ju inte missa när den slår ut. Det vore som att missa barnens student, säger Tony men fyller i att studenten nog ändå är lite viktigare.

Hur mycket han odlar i sin egen trädgård varierar men i år har det blivit en hel del grönsaker.

– Vi har sått hur mycket som helst. I går satte jag och barnen 600 krukor, det är mycket kål, grönkål och svartkål.

Mycket förodlar han inomhus för att det ska komma igång lite snabbare. Pumpafröna skulle ner i jorden under påskhelgen. Fröna som är av sorten Atlantic giant är betydligt större än vanliga pumpafrön. Det krävs helt enkelt stora frön för att odla en stor pumpa.

Hoppade på pumpatävling

Han hoppade själv på en utmaning om att odla den största pumpan för två år sedan. Trots att det var en kall sommar och usla förhållanden fick han en pumpa på 82 kilo.

Förra året var hans pumpa inte klar när största pumpan skulle koras, men den kom till sist upp i över 100 kilo.

– Det är få växter som har en sådan växtkraft, de kan växa 8-10 kilo om dagen. Världsrekordet är en pumpa i Tyskland som vägde 1 190 kilo. Det är fräckt att ett så litet frö kan bli något så stort på en säsong.

Han tror att det är NO-läraren i honom som gillar att experimentera. I England är det betydligt vanligare att tävla i grönsaksodling, där kan det handla om att odla den största moroten, löken eller något annat.

Tony tycker att vi är lite dåliga på att använda pumpa i matlagningen i Sverige. Även rekordstora pumpor går att använda till mycket.

– Atlantic giant är helt okej att äta. Jag tycker den är ganska god att äta som den är, säger Tony.

Hur gör man då för att odla en rekordpumpa?

– Det är enkelt att odla en pumpa men svårt att odla en stor. Det viktigaste är att ha bra frön, i USA är det rätt mycket business.

Sedan är det värme, vatten och näring som behövs. Fuktigheten ska hållas jämn och vattnet vara uppvärmt.

– Duscha iskallt, känns det bra? frågar Tony retoriskt.

Den som vill hålla koll på hur det går med Tonys pumpaodling kan följa Egyptens oas på YouTube eller andra sociala medier.

Deltagare i pumpatävlingen ska lämna in sina bidrag på Botaniska trädgården 28 oktober. Prisutdelningen sker samma dag i samband med en ny pumpautställning.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det