• Bild: Anna Mattisson
    Aita Päts drivkraft är att följa sitt hjärta. "Det som är utmärkande för mitt liv är att jag haft modet att följa min inre kompass. Det har också lett mig till motgångar, jag har bland annat gått igenom svåra separationer som tagit mycket kraft. Men det är jag tacksam för. Jag har vågat följa hjärtat men också hoppa av när det tar mer kraft än det ger", säger hon.
  • Bild: Anna Mattisson

Nu vågar Aita kalla sig schaman

Allmänt

– Det tog lite tid innan jag kunde kalla mig för schaman, det är stort för mig. Men jag har arbetat med energitransformationer i 17 år, säger Aita Päts.
Härryda-Posten har hälsat på i huset som symboliserar balans och fått hennes svar på meningen med livet.

– Det är fullständigt mina visioner som kommer till manifestation, säger Aita Päts och ser ut över det åttkantiga rum som ska bli mitten av det nya hus hon designat och som håller på att bli verklighet.

Högar med meditationskuddar står travade längs en vägg, intill en arbetssåg med sågspånsdamm.

På väggen mitt emot står ett ställ med CD-skivor döpta till saker som chakra sounds och healing hands, intill ett piano lutar sig en schamantrumma och överallt finns symboler och bilder från olika religioner och andliga filosofier.

Själva huset är ett naturhus där växtlivets kretslopp vävts in i själva byggnaden. Bland annat finns det en modern mulltoa med ett multrum som fixar kompost, ett system där vattnet från bad, disk och tvätt renas genom odlingar och en vinterträdgård längs hela den södra hussidan.

Hus med åtta sidor

I övrigt är huset så fullt av symbolik att ingenting tycks ha lämnats åt slumpen. Byggnadens åtta sidor representerar vädersträcken och i taket i dess mitt finns ett spetsigt, åttakantigt fönster. Aita Päts berättar att hon jobbar mycket med traditionell kinesisk medicin och att livet där sägs innehålla fem väderstreck där det femte kallas centrum.

Fönstret i taket representerar centrum, samtidigt som det står för himlen och släpper in både månljus, stjärnljus och solstrålar. Rakt under det, under golvet, finns en symbol för jorden.

– I husets grund finns en rostfri skål där jag etsat in ett budskap för moder jord, och där fader himmel och moder jord möts. I kinesisk medicin kallas det yin och yang, säger Aita.

De kinesiska elementen jord, vatten, eld, metall och trä finns alla representerade i bygget och det faktum att alla väderstreck finns representerade i huset bildar symboliken Helhet. Söder står för energi och aktivitet, norr för vila. Riktningarna står också för årstiderna och för naturens växlingar där solen går upp i öster och ned i väst.

– Årstidernas växlingar och naturen finns så mycket i mitt sätt att tänka. Det som finns i naturen finns också inom oss, så det är viktigt att ha kontakt med naturens element. Det är också ett schamanskt sätt att tänka.

Mycket av Aita Päts tankar och verksamhet handlar om att hitta balans och att öppna upp för livsenergin och rensa bort blockeringar som hindrar en från att må bra. Just energi återkommer Aita till flera gånger under vårt samtal. Hon ser det som att det finns en grundenergi- en sorts Kärlek, Qi eller gudomlig kraft- som allt levande har i sin kärna.

– I den inre kärnan är vi hela, där fattas ingenting, säger hon.

Nedärvda minnen

Runt kärnan har det skapats tankar, känslor och kropp som styrs av det undermedvetna. Också nedärvda minnen från förfäder och tidigare liv finns där. Om kärnan är det gudomliga som vi alla har gemensamt och är förbundna till varandra genom är skalet runt kärnan det som bildar vår personlighet.

Det gäller att hålla skalet fritt från blockeringar så ener­gin inuti kan komma fram. Det är mycket det som Aita jobbar med som terapeut och schaman.

– När en människa söker sig till mig är det för att de vill utvecklas som människa. De har kanske både psykiska och fysiska blockeringar som de vill släppa taget om. Processerna handlar om att komma mer och mer i helhet och leva i sanning med sig själv. Det är när vi är i konflikt med hjärtats väg, när vi anpassar oss till de yttre illusionerna om vad livet är och borde vara, som vi får ångest. Mitt jobb är att hjälpa människor att komma i kontakt med kärnan. Det handlar om frihet, säger hon och ser på mig med en blick som är ljus, godmodig och lite vaksam.

Där stannar vi och backar bandet. Vem är människan som sitter och säger allt detta? Och hur hamnade hon i det här synsättet?

Minnena rusar 48 år bakåt i tiden, till en storm i Ucklum 1969. Aita är tolv år och mitt inne i en inte helt enkel uppväxt. Hon är dotter till ett par flyktingar från Estland där pappan alkoholiserats efter att ha varit ute i krig och mamman lämnades ung och ensamstående med fyra barn.

Träden välte

Den här stormdagen är Aita ensam på väg hem från bussen efter en tur till Göteborg. Hon går genom skogen som faller som plockepinn omkring henne; stora träd som brakar och välter tills hon är så rädd att hon inte vågar gå varken framåt eller bakåt.

– Jag trodde jag skulle dö. Jag var inte troende men det enda jag kom på att göra var att falla på knä och be till Gud. Då blev allt lugnt runtomkring, det kändes som att jag blev buren genom en tunnel av lugn där jag var helt skyddad. Sedan den dagen har jag vetat att det finns en gudomlig, kärleksfull kraft som vi kan kalla på, säger den vuxna Aita och tar en klunk te.

Sedan dess har hon varit nyfiken på olika andliga läror och hur världen hänger ihop.

Och livet gick vidare. Aita växte upp, utbildade sig till mellanstadielärare och jobbade som det i 13 år, gifte sig, fick två barn och bytte karriär till att driva eget som designer, butiksägare och grossist. Hon skyndade omkring och levde som hon trodde att livet skulle levas. Tills allt kraschade, som en fallande skog i storm.

Fastnade i sängen

Aita och barnens pappa hamnade i en jobbig separation samtidigt som hon skulle hantera jobbet och tonårsbarnen, villan och trädgården. Det slutade med att hon kastades rakt in i väggen. Även om hon ville kom hon inte upp ur sängen, hon beskriver det som att det inte kändes som att själsenergin fanns i kroppen längre.

Hennes tro gav henne dock hopp om att allt skulle ordna sig och undan för undan arbetade hon sig tillbaka. Hon började träna qi gong och gick kurser i det och tai qi, utbildade sig till kroppspsykoterapeut och reste till Kina, Indien, Nya Zeeland och Australien på kurser. Samtidigt läkte hon i en smärtsam process.

– Jag grät i flera år, alla tårar som jag inte gråtit tidigare kom. Och det var fruktansvärda mängder vrede, alla de känslor jag hade burit i mig.

Aita lät dem komma ut, lät dem kanaliseras på alla sätt som gick; mediterade, försvann ut i skogen och skrek och slog omkring sig med döda grenar. Accepterade det som kom fram som en del av henne eftersom det inte fanns något annat val.

Skrev en bok

Efter flera år var hon igenom det. Hon är inte arg längre utan tacksam för hur den tunga processen hjälpt henne att förstå mer och komma till större andliga insikter och en mer hållbar balans, vara både känslomässig och mänsklig och i kontakt med sin gudomliga kärna. Nu hjälper hon andra med samma sak genom allt från samtal till qi gong, healing och meditation och har skrivit en bok om sin egen inre resa: Från utbränd till upplyst.

– Jag tror att vi människor finns här för att utvecklas. Och eftersom vi är kopplade till allt annat levande och är en del av kosmos blir vår utveckling en del av en större förändring, säger hon.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook