• Farlig hemfärd. Amy Helene Johansson åkte på tågtaket när hon fick syn på kvinnan nedanför sig. Andra passagerare höll fast henne i benen medan hon hasade ut över takets kant för att få den här bilden.
  • Bild: Anna Mattisson
    Olika barndomar. Ett barn dansar hemma, ovetandes om att hon är betraktad. Ett annat samlar skräp för att försörja sin mor och lillebror. Samma värld, olika verkligheter.
  • Bild: Anna Mattisson
    Färg i hällregn. Monsunregnet sveper över ballongförsäljarna i Bangladesh som just nu går att se utanför Landvetters kulturhus.

Amy vill visa dig världen

Fotografi

För Amy Helene Johansson är fotograferandet ett sätt att möta människors verkligheter och skapa förståelse.
Månaden ut visas hennes bilder på Guldsmedsplatsen utanför Landvetters kulturhus.

En ung kvinna sitter på kopplingen mellan vagnarna på ett framrusande tåg i Bangladesh. Avslappnad och självklar håller hon sig fast medan marken viner fram under henne. Kläderna är smutsiga, minen dubbeltydig när hon lyfter blicken och ser en fotograf hänga över henne från tågets tak, fasthållen i benen av glada, hjälpsamma resenärer.

– Den bilden är speciell och har också fått viss uppmärksamhet. När människor tittar på den tar det ofta lite tid innan de förstår vad det är för perspektiv. Och när det blir tydligt att jag låg på tågtaket vidgas bilden från att bara föreställa det man ser på bilden, säger Amy Helene Johansson.

Möts genom kameran

I sin fotoutställning
visar hon nedslag i livet hos människor hon mött på sina resor.

– Jag har valt ut bilder som jag tycker om och som berättar om viktiga frågor i världen på olika sätt.

Amy beskriver kameran som ett sätt att mötas. När hon åker ut på fotouppdrag söker hon sig till platser där hon tror att hon kan möta många människor. Sedan är hon där utan att stressa, låter möten få uppstå, hittar in i folks vardagsliv. Kameran har hon med sig och genom linsen ser hon personerna hon möter, ger dem sin fulla närvaro och uppmärksamhet.

– Fotot är slutresultatet av mötet. Jag har aldrig förbestämt att jag ska ta den eller den bilden. Det får växa fram.

Inblick i ett liv

Ett exempel på det är bilden på en transexuell kvinna från Turkiet. Amy kände henne inte alls men fick kontakt. Sedan fick hon
följa med i kvinnans vardag en hel vecka.

– Jag fick jättebra inblick i hennes liv. Man kan komma främmande människor nära på kort tid, säger Amy.

Alla fotouppdrag har inte varit lätta. Ibland hamnar hon i situationer som är tuffa att hantera. Som i samband med tsunamin i Bangladesh då en kvinna försökte ge sitt barn till Amy, för att ge det en större chans att överleva. Ett annat minne är av en pojke i slummen. Någon öppnade en dörr för att visa henne en liten skrubb och Amy tittade in, nyfiken och glad. En känsla som snabbt byttes mot förfäran.

– Där stod en pojke fastbunden. Jag hade ingen tolk med mig men förstod att de tyckte att han gjort något dåligt och skulle stå där. Jag fick visa med händer, fötter och kroppsspråk att de måste släppa ut honom, säger hon.

Tar sig tid

Hur hon gör för att få människor så avslappnade att de öppnar sig för henne har inget självklart svar.
Efter en stunds funderande säger hon att det handlar om nyfikenhet och ärlighet, att inte ha några dolda
motiv utan vara uppriktig med vad hon gör. Att ta sig tid för människor. Mycket handlar också om att hitta det allmänmänskliga, det som går att förstå oavsett kultur eller språk, som kärleken till sitt barn eller hur det är att bråka med grannen.

– Och ha humor…! Det är totalt gränsöverskridande.

Söker det personliga

Drivkrafterna till fotograferandet är många.

– Dels är det något med känslan ”Ah, där fick jag bilden! Där föll allt samman till något jag kan ta med mig och bevara.” Sedan handlar mycket om möten med människor och att upptäcka nya saker, säger Amy och
berättar att viljan att förmedla sin egen bild av verkligheten också är en viktig del. Hon vill gå bortom stereotyperna och berätta om enskilda personer. Förhoppningen är att det ska öka förståelsen hos dem som ser hennes foton.

– Jag tror att vi värnar mer om varandra om vi ser varandra som individer.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook