• Adam Andersson
    Släpper nytt. Lovisa Ottander-Ekman tackade nej till ett treårigt skivkontrakt – nu släpper hon musiken på egen hand.
  • Adam Andersson
    Musikstudent. Lovisa Ottander-Ekman strävar mot att bli läkare – ändå följde hon hjärtat och valde en musiklinje.
  • Adam Andersson
    Studion. Här spenderar Lovisa Ottander-Ekman en hel del tid. Inte minst nu när första singeln och så småningom plattan är på väg att släppas.

”Att motbevisa det totalt är så viktigt”

Mölnlycke

Nobbade skivkontrakt i London som 18-åring, skriver musik och pluggar till läkare med dyslexi. Härryda-Posten har träffat Mölnlycketjejen Loe Ottander Ekman som snart släpper musikkarriärens första album.

Två dagar återstår till studenten. Kanske är det därför som det är förhållandevis lugnt inne på Rytmus,
musikgymnasiet i centrala Göteborg. De flesta elever har gjort klart samtliga
arbeten och framför allt landat efter förra veckans stora festival, Livenight.

Det ligger fortfarande guldig konfetti på golvet vid entrén som påminner om eventet där alla sistaårselever fick en 20 minuter lång akt för att göra något som representerar de själva.

Mycket på gång

– Du ser, vi har inte ens städat bort det där för att det varit så mycket nu,
säger Lovisa Ottander Ekman, eller Loe som hon också kallas.

Mölnlycketjejen gjorde för egen del en akt vid namn ”LIONS´GATE”. Det är också namnet på hennes kommande
album och låtarna hon spelade kommer att ingå på plattan.

– Det var väldigt roligt att få chansen att göra sin egen musik, säger Ottander Ekman som studerar på Singer Songwriter-linjen.

Släpper singel

En av låtarna på den kommande plattan heter ”Capacity” och kommer att bli hennes första singel. Den låten har också en alldeles speciell betydelse för 19-åringen.

Kombinerat med sin musiksatsning och sina musik studier kämpar nämligen Loe stenhårt för att efter gymnasiet kunna studera till läkare. Att överhuvudtaget göra det kombinerat med musiken kräver hårt arbete, och ännu mer jobb har det blivit då Loe har dyslexi.

– Det har jag fått jobba med väldigt mycket. ”Capacity” handlar just om att någon säger att du inte har någon kapacitet, att du inte kommer klara det här eller aldrig kunna lära dig eller bli det du vill. Att bara få motbevisa det så totalt är så skönt och viktigt att få göra.

Har du fått ta fördomarna att du inte skulle kunna skriva musik eller studera till läkare på grund av din dyslexi?

– Ja, ganska mycket när jag var liten. Flera av mina låtar handlar om kampen och strävan att nå sitt mål. Man får helt enkelt ta vara på sina styrkor och jobba på resten, säger Ottander Ekman.

Började tidigt

Det har ända från början varit en självklarhet för Loe att hålla på med musik. Intresset har alltid funnits, föräldrarna har varit musiker och egna låtar började hon skriva redan som sex-åring. Sedan dess har
vägen gått via Svängrummet i Mölnlycke, Kulturskolan och Musikklass på Ekdala, hon har varit en del av totalt fem band och nu är hon alltså så nära man kan komma att ta stundenten från musikgymnasiet och släppa både sin första singel,
sin första EP och sedan sitt första album. Faktum är dock att det kunde skett tidigare och på ett helt annat sätt.

Tackade nej till kontrakt

Det var i höstas som Mölnlycketjejen blev rekommenderad av sina lärare för ett skivbolag som ville ha henne på ett treårigt kontrakt.

– Det var såklart jättekul. Det skulle också ha inneburit att jag skulle ha flyttat till London i mars.

Så blev det inte.

Trots att drömmen om ett skivkontrakt erbjöds valde Loe att tacka nej.

– Det kändes fel att lämna allt innan jag är klar här. Sedan skulle jag inte få göra min egen musik utan bli en produkt. Det är ju såklart jättehäftigt att få den chansen och att de ser en som någon som kan sälja, men det känns inte som jag riktigt, säger Loe och fortsätter:

Inte en produkt

– Jag vet många som går med på sådana här dealer. De har sömnschema, kostschema och träningsschema för att vara den här produkten. Jag tycker det känns fel mot alla lyssnare och småtjejer som då skulle
se upp till en. Det blir att trycka upp i deras ansikte att de inte är bra nog, när dom i själva verket är fantastiska precis som de är.

Var det inte, trots detta, svårt att tacka nej?

– Jo, det var jättesvårt. Jag var helt kluven och ville ju verkligen göra det här. Jag har ju drömt om det sedan jag var liten, men om det ändå inte var en deal som gällde mig och att jag skulle få göra min musik så gör jag hellre min grej, än att bli känd. Det kanske låter hemskt, men jag vill vara ärlig mot mig själv, säger Loe.

Går sin egen väg

19-åringen valde att gå sin egen väg i stället. Nu kommer hon att släppa sin musik själv. Hon har visserligen varit i kontakt med en del bolag, men tack vare utbildningen på Rytmus och många kontakter är känslan att hon vill ge ut sin musik på egen hand och skapa en egen profil.

– Samtidigt, skulle jag få en deal nu eller senare som skulle innebära att jag får göra min egen musik eller i alla fall få vara med och påverka så hade jag tagit den, säger Loe.

Som tidigare nämnts siktar även Loe stenhårt mot att utbilda sig till läkare – trots att det blev musikinriktning på gymnasiet.

– Ska man välja med hjärtat eller hjärnan? Jag valde hjärtat för hjärnan kan man ta sedan. Många tyckte att jag skulle välja en naturlinje, men jag vill ju det här med musiken också. Jag får läsa upp lite i efterskott och gå naturvetenskapligt basår, men det är helt okej. Jag kommer nog plugga i tio år till så det gör ingenting, säger Loe Ottander Ekman.

  • Adam Andersson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det