Detaljplan försenar skola i Hindås

Hindås

2019 skulle en ny skola stå färdig vid idrottshallen i Hindås för att ta emot det växande antalet barn på orten.
I måndags presenterades dock en upptäckt som kommer att försena bygget rejält:
Detaljplanen godkänner inte skolbyggnaden och kan inte ändras på flera år.

– Antalet skolbarn i Hindås, Rävlanda och Hällingsjö ökar mycket den kommande femårsperioden. Rävlandaskolan klarar inte riktigt av att ta emot alla de eleverna. Vi behöver en till skola i Hindås, säger Olof Olsson, chef för sektorn utbildning och kultur (UTK).

I dag finns en F-5-skola i Hindås. De senaste åren har planen varit att förvandla den till en F-3-skola för att rymma den ökande mängden elever och komplettera med en ny skolbyggnad vid idrottshallen för årskurs 4-9.

Ingen skola i planen

2019 skulle den nya skolan stå klar. Så verkade det i alla fall fram till i måndags. Då blev ett lite oväntat besked officiellt för politikerna:
Detaljplanen för området där skolan skulle ligga tillåter
inte skolbyggen.

– Det finns i dag ingen detaljplan som innehåller beteckningen skola. Därför skulle vi behöva göra en planändring för att möjliggöra en skola i anslutning till idrottshallen. Men när vi tittade närmare på det visade det sig finnas en genomförandetid då det är svårare att göra förändringar i detaljplanen, säger samhällsbyggnadschef Håkan Jacobsson.

Genomförandetiden
betyder att förändringar försvåras under ett visst antal år efter att den antagits. I området där skolan skulle ligga betyder det att det dröjer runt 4-5 år innan det går att skriva in en skolbyggnad och börja processen med att få igenom förändringen.

Letar ny mark

För att snabba på skolbygget så mycket som möjligt försöker tjänstemännen nu hitta en annan plats för skolan. Någon kommunal mark som är tillräckligt stor finns dock inte, utan det krävs att någon vill sälja.

– Det pågår markförhandlingar och vi bedömer att vi kommer att lösa den frågan. Det finns ett förslag till avtal för en annan placering som är minst lika bra, säger Håkan Jacobsson.

Var den ligger vill han dock inte säga ännu. Frågan om placering och markköp ska upp till politikerna för beslut under våren. Förhoppningen är att planarbetet ska komma igång under hösten. Det skulle betyda att skolan kan stå färdig omkring år 2021.

Mänsklig faktor

Planen att bygga en 4-9-skola vid idrottshallen har funnits i lokalresursprogramet i ett par år. Att ingen kommit på att detaljplanen och genomförandetiden gör det omöjligt förrän nu förklarar Håkan Jacobsson med den mänskliga faktorn.

– Det var först när vi skulle börja arbeta med skolan och nya ögon tittade på detaljplanen som vi upptäckte att genomförandetiden inte löpt ut.

Bygger paviljonger

För Hindås barn betyder förseningen att paviljonger kommer att krävas vid Hindås skola för att rymma alla barn. Redan till hösten beräknas några sättas upp. För sexorna är det Rävlandaskolan som gäller två år längre än beräknat.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook