Bild: Anna Mattisson
Glad. Ingemar Dahlquist har varit med i diskussioner om solpaneler på Hulebäcks tak i över tio år. Nu är de äntligen på plats.
Bild: Anna Mattisson
Glad. Ingemar Dahlquist har varit med i diskussioner om solpaneler på Hulebäcks tak i över tio år. Nu är de äntligen på plats.

Efter tio år: nu har Hulebäck sina solpaneler

Mölnlycke

Under påsklovet monterades 300 kvadratmeter solpaneler fast på Hulebäcksgymnasiets tak.
– Resan har varit lite guppig men nu är vi i hamn. En nöjd Ingemar sitter här för skolans räkning, säger Ingemar Dahlquist, administrativ chef.

– Den dag vi satte upp solpanelerna på taket vräkte regnet ned men vi såg ändå hur mätaren tickade, säger Ingemar Dahlquist, administrativ chef på Hulebäcksgymnasiet, och låter fortfarande lite förundrad över hur bra de nya solcellerna fungerar.

Att solpanelerna ger energi både soliga och mulna dagar betyder att skolan räknar med att minska sitt koldioxidutsläpp med 10 600 kilo per år.

Fjärde som får paneler

Hulebäcksgymnasiet är den fjärde kommunala byggnaden i Härryda som får solpaneler. Diskussionerna om att satsa på solenergi på skolan har pågått länge.

Redan 2005 kom gymnasiets nuvarande verksamhetschef Egil Gry med förslaget. Det räknades på det, men dåförtiden kostade solpanelerna för mycket och var för ineffektiva för att idén skulle gå att genomföra. Med tiden har dock mycket förändrats och när kommunen anställde en energirådgivare för några år sedan räknade denne på det igen.

Bättre teknik

– Då hade priserna sjunkit och tekniken förbättrats enormt, säger Ingemar Dahlquist.

Själv har han haft ansvaret för hållbar utveckling i fastighetsfrågor på Hulebäck sedan 2006 och blev rejält hoppfull. Det verkade som att arbetet med solkraft skulle kunna komma igång. Energirådgivaren slutade dock och det dröjde ända tills tjänsten tillsattes igen innan något hände på allvar. När det väl fattats beslut om att investera de 700 000 kronor som behövdes tog arbetet snabbt fart.

Överskott i tio år

Solpanelerna ska inte bara minska skolans koldioxidutsläpp med några procent (4,6 procent om de kan gå på maxfart, men det beror på vädret). Efter drygt 21 år kommer investeringen också att gå plus minus noll och sedan ge ett litet ekonomiskt överskott i tio år innan panelerna beräknas ha gjort sitt. Om Hulebäck får det statsbidrag de sökt går projektet jämnt upp redan efter 15 år. Ingemar ser positivt på de långsiktiga ekonomiska beräkningarna.

– Det blir pengar in som kommunen kan använda till annat.

Allra gladast är han dock över att solpanelerna kan användas i undervisningen. De som läser på elprogrammet kommer att få tillgång till en app där de bland annat kan lära sig mer om hur panelerna fungerar och se hur skolans energiförbrukning förändras. Också de andra eleverna ska få undervisning om förnyelsebar energi och i korridoren tickar en mätare som visar solpanelernas effekt just nu och hur mycket el som producerats under året och totalt.

– Vi vill medvetandegöra var vi tar vår energi ifrån och sprida kunskap, säger Ingemar Dahlquist.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook