• Bild: JENNY FÖRANDER
  LEVER PÅ TAPPEN. Håkan Börjesson föddes i trähuset bakom tappen och fick ärva macken och många av kunderna efter sin far.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  GENERÖS. Håkan Börjesson gillar att prata med kunder och passar gärna på att dela ut fikakuponger när han har vägarna förbi macken.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  FIRAD. 2002 fyllde macken 70 år och fick vara med på förstasidan i Härryda-Posten.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  MINNE. Håkan Börjesson har en bild på sin hustru Anita och sönerna Roger och Bengt i plånboken.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Håkan på tappen

Profilen

I år har bensinmacken i Härryda funnits i 85 år. Håkan Börjesson har varit med nästan lika länge.
– Jag kom till världen i kåken där, berättar tappägaren som fyller 83 i år.

I dag är tappen i Härryda
en automatstation. Trähuset där Håkan växte upp står fortfarande kvar men har blivit pizzeria.

Håkan berättar hur han redan som 5-åring fick ”stå i diskbaljan”. I en utbyggnad på huset anordnade Härryda IF och Skytteföreningen dans och bio medan Håkans familj höll i serveringen.

– Jag diskade och min syster torkade. När min syster var tio år tog hon över serveringen, hon fick mer i dricks än de andra hade i lön,
berättar Håkan med stolthet.

Håkans pappa Axel var äldsta sonen i en bondfamilj, men var inte sugen på att ta över gården. I stället blev han utköpt och startade ett sågverk tillsammans med tre kompisar. De sågade
fanérkaggar till vindruvor som skulle levereras till Italien, men natten innan de skulle lasta sju fulla järnvägs-
vagnar brann hela lagret ner.

Ett hårt slag

– Det var 1925, de skulle ha fått 123 000 kronor, men hade ingen brandförsäkring. Det sparkade undan benen på dem, men min far var opti-
mist.

Axel hade pengar kvar och byggde upp en ny såg och kvarn där viadukten till Flygplatsmotet ligger i dag. En kall vinterdag var dock olyckan framme igen, blåslampan de använde när de skulle starta motorn exploderade och allt brann upp. Axel hade ingen brandförsäkring den gången heller, men med hjälp av vänner kunde han bygga upp en ny sågfabrik.

– Det var dyrt med brandförsäkring på den tiden men när han sedan byggde kaféet såg han till att ha det. Han sa alltid ”ha brandförsäkring, då brinner det inte”, säger Håkan.

Axel var en generös person och när Håkan så småningom tog över macken fick han
ärva många trogna kunder.

– Jag har levt på pappas goda rykte, säger Håkan.

Gillade jobba i skogen

Så småningom träffade
Håkan Anita och de flyttade till hennes släktgård Björke-
lund. Håkan tyckte om att jobba i skogen och de köpte mer mark. 1975 hyrde de ut macken i Härryda och Håkan blev skogshuggare på heltid.

I november 1980 hände det som skulle förändra Håkans liv för alltid. Sönerna Roger och Bengt, 21 och 19 år, hade spelat en träningsmatch i ishockey men när de inte kom hem på kvällen blev Håkan orolig.

– Jag ringde polisen som sa att de var myndiga och kunde ha åkt vart som helst, berättar Håkan.

Nästa morgon gav han sig ut och letade och hittade till sist bilen liggande upp och ner i ån. Bilen hade gått av vägen i en feldoserad kurva i Snåkered och pojkarna hade inte lyckats ta sig ut.

– Den kurvan kallades för dödskurvan. Efter att detta hade hänt flyttade de vägen.

37 år har gått sedan olyckan
och Håkan säger att han inte är bitter över det som hände.

– Jag fick 20 fina år med mina pojkar. Det jag vill säga är att om en har barn ska man aldrig vara osams med dem. Hade vi skilts som ovänner hade jag aldrig kunnat leva med det, säger Håkan.

Efter att sönerna gick bort ville Håkan inte ha kvar bensinmacken som såldes. Köparen fick en avbetalningsplan men när macken gick i konkurs elva månader senare fick Håkan bara ut 6 700 kronor för hela rörelsen.

Gick till auktion

Tappen drevs vidare av konkursförvaltaren fram till 1984 då den skulle säljas på exekutiv auktion. En köpare bjöd 870 000 kronor men kunde inte betala kontantinsatsen och fick backa ur. Det blev en ny auktion och de enda som dök upp var Håkan och hans syster.

– Vi la ett bud på 500 000 kronor och till sist gav de med sig, säger Håkan.

De gjorde om macken till en automatstation och efter några år köpte Håkan ut systern. I slutet av 1980-talet
hade han samtidigt hand om två automatstationer i Göteborg, en bredvid Fokushuset och en på Gubberogatan.

På kvällen kunde det hända att han alldeles ensam skulle tömma 137 000 kronor i sedlar ur automaterna. En gång kom en man upp bakifrån och gav honom ett karateslag. Håkan tog till
nävarna och när polisen kom strax efteråt låg karatekillen på marken. Efter den incidenten ville Anita inte låta honom åka och tömma automaterna själv längre.

Mycket åsikter

Håkan har aldrig engagerat sig i något politiskt parti men han har ofta haft starka åsikter och engagerat i sig i olika lokala frågor. Bland annat var han motståndare till att flygplatsen skulle byggas och hjälpte sedan flera markägare att förhandla upp priset för deras mark.

– Det hölls ett möte i Härryda skola där de församlade sa enhälligt nej till flygfältet, men de tre delegaterna som åkte till Stockholm sa ja,
säger Håkan.

Under många år satt han med i Länsstyrelsens taxeringsnämnd och han har
varit med i kommunens renhållningskommitté.

– Jag har alltid slagits för den lilla människan, säger Håkan som satte sig på tvären när de andra i kommittén ville åka på dyra studieresor för skattebetalarnas pengar.

Vakade på sjukhuset

2004 gick Håkans livskamrat Anita bort i cancer. In i det längsta bodde hon kvar hemma men till sist gick det inte längre och hon fick flytta till Sahlgrenska sjukhuset. Håkan flyttade med och vakade vid hennes sida i över en månad innan hon somnade in.

Håkan trodde henne inte när hon sa att han inte skulle behöva leva ensam, men så småningom träffade han Elvy som nu har varit hans sambo i tio år.

Vill göra gott

Även om livet ibland har varit svårt säger Håkan att han är född optimist, precis som sin far. Av honom har han också lärt sig att det lönar sig i längden att vara generös och göra gott.

– Små pojkar och hundar ska man aldrig reta, då får man ovänner för livet. Jag skänkte bort muttrar till pojkarna som höll på med sina mopeder. När de sedan fick bilar kom de tillbaka och blev trogna kunder,
säger Håkan.

Han har alltid månat om sina kunder och det gör att de kommer tillbaka. Till jul och påsk har han kampanjer och delar ut ägg, sill eller en almanacka till alla som kommer och tankar.

Även om Håkan var emot att flygplatsen skulle byggas i Härryda så har den varit bra för affärerna. Omsättningen ökar och i år räknar Håkan med att sälja över
5 miljoner liter bensin.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook