Hjälper barn genom sorgen

Härryda kommun

Det är inte alltid lätt att stötta barn och unga som går igenom ett sorgearbete.
I går hölls invigningsfest på Råda rum för Randiga huset i Göteborg, en verksamhet som stöttar familjer som förlorat en närstående.

– Vuxnas sorg är mer konstant, barns sorg är randig. Man är arg, leker en stund, skrattar och är ledsen. Den vanligaste känslan är ilska, säger Mölnlyckebon Annika Kjeller, verksamhetsansvarig för Randiga huset i Göteborg, och berättar att det är viktigt att visa barnet att alla känslor får finnas.

Zandén spelade pjäs

Trots att verksamheten håller till i Göteborg valde hon att ha invigningsfesten i Råda rum i Mölnlycke, som hon tyckte kändes passande och dessutom är större än lokalen i Göteborg. Skådespelerskan Jessica Zandén var på plats under invigningen, spelade sin pjäs ”Min mormor Gladys” och skänkte alla biljettintäkter till Randiga husets stödverksamhet.

Den ideella organisationen erbjuder gratis stöd för familjer som har eller kommer att förlora en nära person i dödsfall, med fokus på barnens och de ungas sorgearbete. Den riktar sig främst till familjer i Göteborg, eftersom det är Göteborgs stad som finansierar verksamheten. Boende i Härryda och andra kranskommuner kan dock få ta del av stödgrupper, mötesplatser och enskilda samtal i mån av plats.

Annika Kjeller berättar att det alltid går att vända sig till föreningen. Är det fullt kan de hjälpa till att slussa hjälpsökande vidare till rätt person lokalt.

Utbildar skolpersonal

Randiga huset erbjuder också alla kommuner indirekt stöd i form av föreläsningar och utbildningar, där personal på till exempel skolor utbildas i hur barns sorgearbete fungerar och hur det går att stötta på bästa vis. Inte bara dödsfall triggar sorg hos barn, det kan lika gärna handla om andra separationer som en skilsmässa eller flytt.

– Det handlar också om att skapa ett nytt nu. Att ge hopp om att det kommer en ny vardag och ett nytt sammanhang, att man med stöd och insatser kan få tillgång till en ny färgpalett i livet, säger Annika Kjeller.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook