7f393ecf75577824dd0b4c08a7a92148-pv_web.jpg

Malala, Trump och en mjuk mage

Allmänt

Kommunikation är ett maktmedel av rang. Fråga talibanerna bara. De gjorde ju allt för att tysta den modiga Malala, vår yngsta mottagare av Nobels Fredspris någonsin. Malala är flickan som står upp för rätten till flickors utbildning. Hon vågar tala och skriva och framföra sina åsikter med livet som insats. Tänk att åsikter kan vara så kontroversiella att en del kan tänka sig döda för att stoppa dem.

En annan som gärna uttrycker sina åsikter och får stor spridning av dem är en viss Herr Trump. Med Twitter som kanal släpper han ifrån sig både det ena och andra. Eftertänksamhet är inte direkt hans signum, nej – ut med åsikter och tyckanden i farlig fart.

Men med maktmedel kommer ansvar. Ett ansvar som måste förvaltas. Vi kan med ord, oavsett om de skrivs eller uttalas, både stärka och sänka. Vi kan stötta varandra, ge varandra beröm och uppmuntra. Men vi kan också med ord såra och skapa osäkerhet. Bristande kommunikation kan även exkludera. Ja tänk vad kommunikation ändå är viktigt!

Ibland håller jag utbildning för nyanlända. Jag kan då inte nog poängtera vikten av att lära sig språket. Språket är nyckeln till samhället och en lyckad integration. Barn är fantastiska när det kommer till kommunikation. Framförallt små barn. De krånglar inte till det. De vet vad de vill, de uttrycker sina åsikter och det råder sällan tveksamhet kring budskapen de framför. Sen, när vi blir lite äldre, ja då krånglar vi till det för oss. Vi läser mellan raderna, vi säger en sak men menar en annan, vi begränsar oss och står inte alltid för det vi tycker och tänker. Men det är förstås positivt att vi är eftertänksamma (ja, de flesta utom Trump då…) innan vi uttalar oss.

Det är inte alltid lätt med kommunikation men eftersom vi har lyckan att bo i ett land där det råder åsiktsfrihet så har vi ju alla möjligheter att träna oss hela tiden. Så nyttja din kommunikationsfrihet. Men gör det ansvarsfullt. Ett sätt är genom så kallade sokratiska samtal. Ett för mig, relativt nytt sätt att samtala. Googla på det. Det är jättespännande. Men hur får jag ihop allt detta om kommunikation med en mjuk mage som krönikans rubrik hintar om? Jo, jag var och lyssnade på ett föredrag om att tala. Och fick bland annat lära mig att en stadig och bra röst bottnar i en avslappnad mage och en lugn andning. Så ut med både muffinsmagen och språket! I dubbel bemärkelse. Då blir det tydlig kommunikation. Och är det något jag gillar så är det just tydlig kommunikation! Lycka till.

  • Lisa Nilsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook