Arkivbild: JENNY FÖRANDER
MÄSTARE. Christoffer Persson vann SM-guld i ishockey med HV71. Här i Landvetter Chiefs inlinehockeytröja för ett par år sedan.
Arkivbild: JENNY FÖRANDER
MÄSTARE. Christoffer Persson vann SM-guld i ishockey med HV71. Här i Landvetter Chiefs inlinehockeytröja för ett par år sedan.

Nytt SM-guld för Persson

Ishockey

Christoffer Persson, med rötterna i Härryda HC, vann sitt andra raka SM-guld i ishockey och dessutom i två olika klubbar. Denna gång med HV71.
– Sättet vi vinner på när det gick till övertid. Det var eufori, säger han.

SM-finalen mellan Chri­stoffer Perssons HV71 och Brynäs kunde inte blivit jämnare. Matchserien gick till en sjunde och avgörande match i Jönköping i lördags. Där blev det sudden death och HV71:s Simon Önerud gjorde avgörande 2–1 efter 11.01.

Taket lyfte i Kinnarps arena, klubbor och handskar kastades på isen medan spelarna jublade och kramade om varandra efter den jämnaste SM-finalen någonsin.

– Det är helt otroligt. Det var ingen som trodde på oss inför säsongen och så går vi och vinner, säger Christoffer i telefon när han åker mellan olika evenemang i Jönköping som en följd av guldet.

– Vi har precis varit hos huvud­sponsorn Husqvarna och skrivit autografer och tackat för stödet och nu ska vi till kommunhuset.

I måndags tog laget emot hyllningar på torget i Jönköping.

– Det var 40 000 personer där, mäktigt var det, säger Christoffer.

Gör sin bästa säsong

Nu har han tagit två raka guld med två olika klubbar, Frölunda ifjol och nu HV71, något inte många får uppleva.

Efter flytten från Frölunda, som bröt hans kontrakt för ett år sedan, har Christoffer spelat sitt livs ishockey.

– Ja, det är nog min bästa säsong. Jag behövde ett miljö­ombyte och hamnade i en bra miljö med väldigt bra lagkamrater. Det hjälpte nog också att jag precis kom från ett SM-guld med Frölunda och hade med mig det självförtroendet. Det gav utdelning.

Christoffer har hunnit bli 32-år och de egenskaper som Frölunda inte längre ville ha passade tydligen perfekt i HV71 där han direkt blev en viktig back som bidragit hela säsongen med sitt närkampsspel och sin rutin.

Med sina 193 centimeter och 103 kilo var den store backen på sjätte plats av alla spelare i SHL sett till plus-minus-statistik, med plus 22. En siffra som alltid rankas högt bland tränare, spelare och alla hockeykunniga.

Även i slutspelet fortsatte Christoffer ligga på plus (3) och spelade 15 minuter per match i ett lag som många ansåg hade den bredaste truppen i serien.

Började i Landvetter

Och allt startade i Landvetter. Christoffer tog sina första stapplande skridskoskär som konståkare. Efter att han börjat med ishockey i Härryda HC gick han så småningom till Frölunda Indians där han gjorde tre juniorår.

Sedan spelade han i allsvenskan med Växjö och Rögle i totalt sex år innan han fick chansen i SHL och Frölunda. Där spelade han 2011–2016.

Nu har han ett år kvar på kontraktet med HV71.

– Det blir väl en semesterresa med laget här framöver och sedan börjar försäsongs­träningen igen.

Ska du spela någon inline­hockey med Landvetter Chiefs i sommar?

– Ja det är tänkt så. SM-slutspelet avgörs i Landvetter och det hade varit kul att få vara med om att lyfta bucklan även där.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook