Bild: Privat
Pierre Chocron.
Bild: Privat
Pierre Chocron.

Vill skapa lokalt konstnätverk

Konst/hantverk

Mölnlyckes centrumledare har en vision: att sätta Härryda på kartan när det gäller konst och hantverk.
Nu jobbar Pierre Chocron bland annat på att skapa ett nätverk bland utövare och en internetportal där de ska synas.

– Jag tror att kultur är en av nycklarna till att hitta ett bra, fungerande samhälle. Ett konstnärligt samhälle som jobbar mycket med kultur får också ett mer kreativt näringsliv. Det skulle dra mer folk till Mölnlycke, säger Pierre Chocron.

Två år i rad har han anordnat en kulturvandring i Mölnlycke centrum, där konstnärer kunnat visa sina bilder och skulpturer i butiker och andra lokaler. Tanken är att visa upp konstnärernas arbete, bidra till att skapa en kreativ stämning lokalt och locka fler besökare till Mölnlycke och dess butiker. Nu tar han ett steg till och filar på en Leader-ansökan för att kunna skapa ett nätverk och en internetbaserad portal för lokala konstnärer och hantverkare.

– Vi har haft ett möte i Mölnlycke med konstnärer där vi höll workshop och diskuterade vad de vill jobba med. Det kom nästan ett 30-tal intresserade, säger han och tycker sig märka av ett stort intresse bland konstnärerna i kommunen.

Portalen skulle bli ett sätt för varje person att visa bilder på sina skapelser och få berätta om sig själv och sina konst- eller hantverk. Den skulle både göra det lättare att öppna upp för ny inspiration och nya samarbeten mellan konstnärerna och hantverksskaparna själva och göra det lättare att nå ut med sina alster till andra intresserade.

– Konstnärer är ibland värdelösa på att sälja sig. De vill skapa, inte sälja. Det finns ett behov av att samverka och lära sig om marknadsföring, säger Pierre Chocron.

En mer långsiktig vision är att göra Härryda kommun till ett område dit folk reser för att titta på konst och hantverk, eventuellt tillsammans med andra kranskommuner till Göteborg. Pierre Chocron ser det som en vidareutveckling av den befintliga, kommunöverskridande konstrundan Konstriket.

– Det hade varit skoj att skapa ett begrepp som heter Konstriket, lite som Glasriket, ett område där konst finns etablerat och synligt. Det ultimata resultatet är att vi på sikt hittar en plats där man kan vara med en butik och ateljé, att det blir en sorts konstnärsby, säger Pierre och berättar att han för en dialog med Wallenstam om lokaler i Mölnlycke fabriker men att det inte är säkert att det går att klara av hyreskostnaden.

Om det går att hitta en lösning är konstnärsbyn dock ett förslag som skulle genomföras i ett senare skede.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook