Bild: Anna Mattisson
Stänger. Vid månadsskiftet avvecklas asylboendet i Rävlanda. De som bor där i dag kommer att erbjudas andra hem, framför allt i lägenheter.

Asylboendet i Rävlanda stänger

Rävlanda

Asylboendet i Rävlanda stängs vid månadsskiftet.
Vart de drygt 140 boende ska flytta är ännu inte klart.

Att Sverige tar emot färre asylsökande gör att behovet av boenden för gruppen minskat. Migrationsverket har därför bestämt sig för att avveckla de tillfälliga asyl-
boenden de köper platser hos, som det i Rävlanda.

I slutet av juni ska de drygt 140 personer som bor där flytta till bostäder som Migrationsverket själv har kontrakt på. Vart de ska ta vägen mer exakt är ännu inte klart.

Oro och förväntan

På asylboendet i Rävlanda tar de boende beskedet om flytt lite olika, enligt platschefen Ulf Josefsson.

– Det är alltifrån lite oro till att de är förväntansfulla. De boende har vant sig vid området, barnen går i skolan, många har praktik och en del jobbar. De är oroliga för att de ska hamna långt bort, säger han.

Förväntan handlar om att kunna få ett stabilare typ av boende.

– De vill komma igång med sina liv och få en mer normaliserad vardag. Det är skillnad mellan att bo själv och att bo i en så stor grupp som här, säger Ulf Josefsson.

Johan Rexhag, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet Sagåsen, förklarar att var de aylsökande hamnar beror på vilka särskilda omständigheter som finns kring varje person.

Gör prioriteringar

– Vi har prioriteringar som vi tittar på, till exempel om någon behöver bo nära ett universitetssjukhus. Familjer med barn i skolan tar vi också hänsyn till. Till dem som har jobb eller praktikplats försöker vi i möjligaste mån hitta boende på pendlingsavstånd, men i slutändan har vi ett begränsat antal boendeplatser, säger han.

De som inte har särskilda skäl till att erbjudas ett boende i närområdet kan hamna var som helst i landet. Johan Rexhag hoppas på att snart ha ett besked så de asylsökande i Rävlanda kan förbereda sig för förändringarna.

– Vår ambition är att kunna informera om det två veckor innan flytten, säger han.

Lägenhet eller boende

De nya hem som erbjuds är i första hand lägenheter, men kan också vara korridors-
boenden eller Migrationsverkets boenden där det finns personal på plats och i vissa fall matsal i stället för eget kök. Den som hittar boende på egen hand eller vill bo hos släkt eller vänner kan välja detta i stället för vad Migrationsverket erbjuder.

Kontraktet med Jokarjo, som driver asylboendet i Rävlanda, löper egentligen ut i september. Likadant är det för många andra boenden. För att få ett jämnt flöde har Migrationsverket bestämt sig för att avveckla några boenden i taget fram till höstmånaden, och Rävlanda har valts ut för juni. Eftersom det bor runt 30 grundskoleelever och cirka 20 gymnasieelever på boendet har Migrationsverket valt att vänta med flytten till efter skolavslutningen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det