Den permanenta bostadsbristen

Debatt

Det är lätt att förstå frustrationen hos alla nyanlända som inte kan få varken lägenhet eller arbete. Den första frågan som inställer sig är: vilken information fick man av våra ansvariga myndigheter när man kom till Sverige? Fick man veta att det varit konstant brist på lägenheter de senaste 50-60 åren? När det gäller arbete, fick man veta att Sverige sedan årtionden tillbaka bara satsar på högteknologiska jobb som förutom specialkunskaper även kräver goda kunskaper i svenska samt i något annat språk som till exempel engelska? Fick man veta att ”enklare” arbeten som inte kräver varken gymnasiekompetens eller specialutbildning inte skall förekomma i Sverige. Alla sådana jobb förväntas finnas i andra länder!

I årtionden har våra politiker årligen fått prognoser om den demografiska utvecklingen i landet men har ofta valt att ignorera dessa vilket bland annat resulterat i en permanent bostadsbrist. När man sedan skall vara bäst i klassen och ta emot hundratals nya människor står man där med byxorna nere utan någon plan varken för boende eller sysselsättning. Detta innebär också en ökad belastning på den sociala servicen vilket i sin tur mest drabbar äldre och människor som behöver mycket hjälp.

Jag skall nämna två exempel som dock icke gäller Härryda kommun. Det första handlar om en 86-årig man, sedan många år kund på en klinik inom Folktandvården. När den årliga kallelsen uteblev, tog han så småningom själv kontakt och fick då beskedet att dom inte hade någon tid åt honom om han inte råkade ha akuta problem. Kliniken hade nämligen fått order ”uppifrån” att bara koncentrera sig på nyanländas tandproblem!

En dam i 85-årsåldern, änka sedan många år bor ensam i ett stort hus med tillhörande trädgård. I flera år har hon velat bli av med huset och få en liten lägenhet utan att lyckas. På orten där hon bor är det ont om lägenheter. En dag fick hon höra att kommunen köpt ett våningsplan i ett större hus och skulle bygga om detta till mindre lägenheter. I kontakt med kommunens tjänstemän fick hon dock veta att enligt order ”uppifrån” var dessa lägenheter reserverade för nyanlända!

Är det konstigt att dessa människor nu känner sig som andra klassens medborgare i sitt eget land?

Lurad pensionär

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook