bcb6a5be629d4274df55301d47e39eeb-pv_web.jpg

Friskt vågat hälften vunnet

Gästkrönikan

Visst ligger det mycket i det! Om man inte vågar chansa ibland så utsätter man sig inte heller för möjligheten att lyckas.

Och för att lyckas så måste man ibland misslyckas. Och för att våga riskera misslyckanden måste man vara modig. Snurrigt? Låt mig ge några bra exempel. På kort tid har jag sett två intervjuer med två giganter, Ingvar Kamprad och Petter Stordalen. Båda riktigt framgångsrika affärsmän. Men de hade så mycket mer gemensamt.

De var båda orädda, de var ödmjuka, de var tacksamma över livet och de hade vågat misslyckas flera gånger. Och det stod de för, båda två. Utan att hymla eller skylla på andra så stod de för sina olika misslyckanden. Samtidigt som de betonade att utan dessa misslyckanden hade de inte varit där de är idag. Som småföretagare kan jag inte annat än inspireras. Hur jobbig en situation ter sig, så kan vi alltid fundera på – vad är det värsta med detta då? Går jorden under? Hamnar jag på gatan? Far någon illa av mina handlingar? Om svaret är nej – se det då som något du kan lära dig något av. Visst var det Einstein som sa – Den som aldrig gjort ett misstag har aldrig provat något nytt. Så kasta dig ut och riskera att göra misstag, du kanske istället vinner stort!

Nu när jag har tillfället så vill jag passa på att avliva en myt. Myten om att vi kvinnor inte skulle tåla att andra kvinnor är framgångsrika och att vi därför skulle försöka sänka varandra. Säger man en sak tillräckligt många gånger blir det för en del en sanning. Men jag vill å det bestämdaste hävda att denna myt inte är med sanningen överensstämmande! Jag upplever det helt tvärtom. Ta till exempel det fantastiska nätverket i vår kommun, Företagsamma Kvinnor. En sammanslutning av småföretagare som på olika sätt stöttar och pushar varandra. Är du ödmjuk och har en generös attityd så kommer du garanterat att mötas av hjälpsamhet. Så kan vi vara överens nu att det är slutsnackat om att vi inte skulle hjälpa varandra? Bra!

Nästa gång jag skriver är det min sista krönika på temat kommunikation och nyföretagande. Då tänker jag ta upp både de för- och nackdelar som jag upplevt under mitt första halvår som företagare och de blir även några ord om att vara sitt eget varumärke. Vad jag menar med det, får du veta om två veckor. Till sist, en kanske konstig uppmaning från en kommunikatör som gillar att både prata och skriva – kom ihåg vikten av tystnad. Hjärnan behöver återhämtning och vila från alla intryck, skogen har vi alla i Härryda kommun runt knuten, nyttja den till rekreation.

  • Lisa Nilsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook