• Bild: Anna Mattisson
  I mål. Melvin Lindqvist, Simon Bengtsson, Viggo Lillskog och Vincent Lillskog sprang alla Rävlandarusen. Cykling hann de också prova på.
 • Bild: Anna Mattisson
  Mysigt. Sarfraz Cheema, Faiza Jameel och deras dotter Manahil Cheema njuter av solen och dagen medan Manahils storasyster leker med kompisarna en bit bort. "Vi kom hit för att titta och njuta. Vädret är bra", säger Sarfraz.
 • Bild: Anna Mattisson
  100 kilo. Det var tungt att lyfta 100 kilo och hålla det så länge som möjligt i tävlingen farmers hold i strongman-delen av Rävlandadagen. Men spännande att prova på.
 • Bild: Anna Mattisson
  Starkast. Fia Reisek är regerande SM-vinnare i strongwoman och hoppas kunna locka fler till sporten.
 • Bild: Anna Mattisson
  Engagerade. Ulla Jönsson, maken Arne Jönsson och Alice Samuelsson är alla engagerade i både Röda korset och Hembygdsföreningen, men lägger fokus åt olika håll. Under Rävlandadagen representerade Arne Hembygdsföreningen medan de andra två tog Röda korset.

Full fart på Rävlandadagen

Rävlanda

Strongman, biodling, järnvägsprat, fikaförsäljning, löpartävlingar och mountainbike i skogen. Bland annat.
I tisdags var det dags för Rävlandadagen.

Solen skiner över Rävlandas hembygdsgård och ett vagt grillos letar sig ut över gräsmattan från scouternas korvförsäljning. Samhällsföreningen i Rävlanda pratar järnvägsdragning med alla som är nyfikna, biodlarföreningen står redo att berätta allt om bin och 72 barn springer omkring med guldmedaljer om halsen efter löptävlingen Rävlandarusen, arrangerad av Rais och OK Orinto.

Mumsar kexchoklad

22 äldre barn mumsar kexchoklad efter sin målgång på en längre sträcka och 14 tonåringar och vuxna är försvunna ute i terrängen med mållängtan i stegen.

– Det kändes bra. Fast jag hade önskat att det var längre, fem kilometer eller så, säger Vincent Lillskog som kommit i mål efter den 2,5 kilometer långa bana som var utstakad för hans åldersgrupp.

Tvillingbrorsan Viggo tyckte att banan var rätt jobbig.

– Det var väldigt jobbigt, det var väldigt varmt, säger han och berättar att Vincent nästan kommit först i mål.

Utlottning av vinster

Och nu ropades Vincents namn upp också! Vinsterna lottades ut bland alla deltagare och han hade tur. Presentkorten på Liseberg tänder ett ivrigt leende medan bröderna drar iväg med kompisen Melvin Lindqvist för att bada och spela fotboll hemma.

I skogsbrynet lånar cykelklubben RHCK ut mountainbikes till den som vill testa att köra i skogen. Strax intill har RK Stark hälsa uppvisning och utmaningar för alla som vill prova olika strongman-grenar, akompanjerat av energisk metalmusik.

– Vi har mest instruerat och tagit hit halvtunga saker så folk får prova på, säger Fia Reisek, Sveriges starkaste kvinna i -82-klassen i tävlingen strongwoman och en av ägarna till gymmet.

Fastnade direkt

Själv kom hon i kontakt med sporten för två år sedan, efter att ha sysslat med armbrytning i hela sitt liv. Hon fastnade direkt.

– Det är otroligt när du kan lyfta grejer du trodde var omöjliga med ren kraft och jävlar anamma.

Under Rävlandadagen har många kommit förbi och tittat på och en del har provat själva.

– Det är jätteroligt att vara här. Vi har ju Sveriges starkaste gubbar och damer med oss, säger hon och nickar mot personerna hon plockat med sig från gymmet.

– Jag vill att folk ska känna samma wow-känsla som jag gjorde första gången jag provade.

Vid hembygdsföreningens fikaförsäljning var stämningen betydligt lugnare. Alice Samuelsson och Ulla Jönsson tar det lugnt med varsin kopp kaffe efter lottförsäljningen för det lokala Röda korset.

– Det är trevligt med mycket folk i rörelse, säger Ulla.

Något för alla åldrar

– Det är så bra att det är något för alla åldrar här med loppen, och att det går att visa alla föreningar. Ofta är det Rais man tänker på i Rävlanda, men det finns så många klubbar, fortsätter Alice.

Rävlandadagen är ett samarbete mellan alla lokala föreningar som vill delta och visa upp sin verksamhet. Det visade sig att nästan alla ville vara med.

– Jag är jättenöjd. Det är mer folk än vi förväntat oss, fantastiskt väder och alla verkar ha det trevligt, sammanfattar Martin Helgegren, ordförande i Björketorps sockens hembygdsförening.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det