Bild: Anna Mattisson
Mycket att göra. Rami Alali, Ahmad Mosa och Ali Wais läser SFI i Mölnlycke. Under några lektioner har de jobbat med att leta upp och presentera tips om roliga och billiga saker att hitta på i Göteborgsområdet under sommaren.

Goda semesterråd är inte dyra

Härryda kommun

Det finns mycket att göra i Göteborgsområdet i sommar och det behöver inte behöver kosta många kronor.
Härryda-Posten har träffat tre SFI-elever i Mölnlycke som presenterar sina favorittips.

Ali Wais läser svenska för invandrare (SFI) på Härryda vuxenutbildning i Mölnlycke. Han gillar arkitektur och har hittat en app som Higab tagit fram där du får två historiska vandringar bland gamla byggander i Göteborg. När du kommer till en byggnad som finns med i appen kan du läsa eller lyssna på information om den och se bilder på hur den ser ut inuti och utanpå.

– Den berättar om byggnadernas historia. Vem som är arkitekten, när huset byggdes och om det byggts om, säger Ali.

Personlig favorit

Den ena vandringen fokuserar på stadens historia och börjar vid Rådhuset på Gustav Adolfs torg. Den andra heter ”Göteborgs kulturella nav”, startar på Götaplatsen vid konstmuseet och konserthuset och är Alis personliga favorit.

– Det är fantastiskt att man kan få informationen via sin mobil, säger han och menar att det gör det möjligt att gå på guidade stadsturer när som helst.

I Härryda kommun kan han rekommendera ett besök vid Rådasjön i Mölnlycke.

– Det området är vackert. Du kan grilla och rida, säger han.

Klasskompisen Rami Alali tog med sin familj till Naturhistoriska museet i Göteborg och både han och hans femåring blev lyckliga.

– Mitt äldsta barn gillar djur, han pratar bara om djur. Vi har varit i Borås djurpark, men det är lite dyrt, säger han och berättar att Naturhistoriska däremot bara kostar 40 kronor för en hel årsbiljett.

Coolt med museum

– Det var jättefint där inne, med en stor elefant och många andra djur. Mitt barn var jätteglatt och frågade en miljon frågor. Det är coolt med museum, du kan lära dig mycket och det finns mycket att läsa och titta på. Och Naturhistoriska ligger i Slottsskogen där man kan ha picknick också och det finns en stor lekplats alldeles utanför museet.

Till Gotland

Själv planerar han att hinna med flera museum och parker i sommar. Och att åka till Gotland. För den som stannar i Härryda kommun kan han rekommen-
dera en tur med kanot eller drakbåt i Hindås. SFI var där på friluftsdag och Rami hade roligt.

– Han var kapten, skrattar klasskompisen Ahmad Mosa.

Ahmad blev också förtjust i Hindås, där det går att åka båt eller vandra.

– Massetjärn i Mölnlycke är en annan fin plats där man kan njuta, träffa vänner, äta och se solljuset reflekteras i vattnet.

Lejontrappan

Annars gillar han området runt Gustav Adolfs torg, Lejontrappan och Brunnsparken i Göteborg. Det är en bra plats att träffa vänner och släktingar på menar han, och det finns många restauranger, konserter och aktiviteter i närheten.

– Och man kan hyra cyklar eller vandra omkring. Det är en bra plats nära tågstationen och det kostar noll kronor att vara där.

Några långväga planer blir det inte för Ahmad i sommar.

– Jag ska inte resa utanför Göteborgsområdet, de vackraste platserna i Sverige är här. Man kan stanna i Göte-
borg och Mölnlycke och träffa vänner, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det