Gratis sommarkort- men inte i Härryda

Härryda kommun

Mark, Göteborg, Kungsbacka, Kungälv, Svenljunga och Tranemo delar alla ut sommarlovskort till ”sina” ungdomar, vilket ger dem gratis kollektivtrafik i hela länet.
I Härryda kommun har frågan inte ens diskuterats.

I Marks kommun har politikerna bestämt att alla ungdomar som är födda mellan 1998 och 2002 ska få gratis sommarlovskort, för att kunna ta sig runt med kollektivtrafiken i Västra Götaland, Kungsbacka och till Varberg. Så har det varit i flera år.

– Ungdomarna tyckte inte
att det finns tillräckligt många aktiviteter i kommunen, de behövde kunna ta sig någon annanstans. Man får såklart ställa det i relation till annat man kan lägga pengarna
på, men för vår del tyckte vi att det var okej att ge dem sommarlovskort. Det är jätte-
svårt att tillfredställa allas önskemål. Då är det bättre att ungdomarna får besluta själva vad de vill göra, säger Tomas Johansson (M), kommunalråd i Marks kommun.

Han berättar att det funnits ett stort önskemål om detta i kommunen. Trots det blev det problem i början. Korten var inte personliga och det uppstod en handel med dem. Nu har det dock ändrats och det står namn på korten.

Uppskattat

Tomas Johansson upplever att satsningen blivit uppskattad.

– Ungdomarna känner en väldig frihet när de kan ta sig vart som helst i
regionen.

Kungsbacka delar ut sommarlovskort för första gången i år, med en satsning på dem som fyller 15 till 17 år.

– Vi ville att ungdomarna ska kunna ta sig till sommarjobb och aktiviteter och tyckte
att det här var en lämplig åldersgräns. Yngre är för unga och när man fyllt 18 år är man myndig och får klara sig själv, säger kommunalrådet Hans Forsberg (M).

Utspridd kommun

Han berättar att Kungsbacka är en spridd kommun där bara en knapp tredjedel bor i själva staden och resten är utspridda i mer eller mindre små orter. Många unga har alltså en ressträcka för att kunna ta sig till staden Kungsbacka, och de sommar-
aktiviteter som arran-
geras där. När det fanns pengar kvar sedan gymnasieelever och pensionärer fått gratis busskort bestämde de sig för att också satsa på sommarlovskort.

– Det rymdes inom budget. Jag tror att det blivit ganska väl mottaget men vi ska utvärdera det till hösten, säger Hans Forsberg.

Ingen tagit upp frågan

I Härryda kommun har frågan om gratis sommarlovskort inte lyfts varken i ungdomsforum, kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

– Men hade ungdomarna fått veta att andra kommuner delar ut gratis sommarlovs-
kort hade det definitivt kommit upp till diskussion, säger kommunens ungdomsstrateg Dejan Avramovic.

Kommunalrådet Per Vorberg (M) tror att frågan kommer att komma upp, inte minst med tanke på det kommande valåret. Än har dock inget parti pratat om det.

– Frågan har inte dykt upp och ställts mot andra kostnader. Vi diskuterar kollektivtrafiken jättemycket men den här frågan har inte varit uppe, säger han.

Andra prioriteringar

Per Vorberg förklarar också att skattepengarna räcker till begränsat mycket.

– Ytterst handlar det om att göra prioriteringar. Till exempel kan vi kanske inte göra så många aktiviteter om vi satsar på gratis sommarlovskort.

Oppositionsrådet Mats Werner (S) säger att han bara fått ett enda mail om att införa gratis sommarlovskort och att partiet därför inte lyft frågan.

– I år har vi inte diskuterat det och vi har inte fått några påstötningar från ungdomarna. Men vi ska ta reda på vad det kostar och hur opinionen ser ut, säger han och menar att det eventuellt kan vara en satsning som kommer med i nästa budgetförslag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook