Kommunpolitiker – lyssna på väljarna

Debatt

Presidentvalen i USA och Frankrike och det senaste valet i Storbritannien visade vad som händer när politiska ledare struntar i att lyssna. Väljarstödet för partierna i Sverige visar på samma underliggande problem. Partier som inte lyssnar på sina väljare krymper. Socialdemokraterna är, liksom Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet nere på historiskt lägsta nivåer.

Partierna bortförklarar resultaten med att man inte kommit ut med sitt budskap. Sanningen är nog att det är väljarna som inte blivit lyssnade till. Som en konsekvens kommer nästa riksdagsval att bli en rysare. Det som S-märkta företrädare upprepat påstår är den svenska modellen kommer att bli nåt helt annat än den idyll man drömt om.

Detsamma kommer att gälla i kommunalvalen. Medborgarna/väljarna i Härryda kommer att upptäcka vad politikerna håller på med. Det samhälle som medborgarna uttalade sig för i fokusgrupper, enkäten om den nya översiktsplanen och på medborgarmöten håller i tysthet på att ersättas med ett Angered-Light framtvingat av höghastighetsbanan. Det monster som drivits fram av förra generationen kommunpolitiker och deras tidigare chefstjänstemän.

Innan detta monster står färdigt – med fem järnvägsspår genom Mölnlycke och spåröverbyggnad med ett tusental bostäder i höghus så får Mölnlyckeborna leva i en byggarbetsplats i 5-10 år. Därefter i en kopia av Kållered på norra eller södra sidan och delade av järnvägsmonstret. Vad detta redan kostat och kommer att kosta via skattsedeln är det ingen som vet. Kommunledningen och ledande tjänstemän har inte hunnit, velat eller ens kunnat ta fram en kalkyl före beslut. Ingen har heller brytt sig om att se efter i vilken utsträckning slutresultatet stämmer med vad den tidigare kommunstyrelseordföranden Ing-Marie Samuelsson lovade skulle bli en medborgarnas plan. Inte politikernas eller tjänstemännens.

Det gick fort att under de två senaste åren kasta in Europa och världen i politiskt kaos genom att inte lyssna på de människor som politiker trodde sig representera. Det kommer att ta lite längre tid för medborgarna i Härryda kommun att vakna upp.

Det är många politiker som arbetade för att Härryda skulle bli ett mönstersamhälle för glada och lyckliga unga människor. Några av dessa trodde att detta också skulle fortsätta med ett idealsamhälle för äldre personer. Med politikers och tjänstemäns sätt att hantera kommunens framtid så riskerar vi nu att få ett samhälle som väldigt få vill ha när det står färdigt.

Medborgare – skärp er – ställ krav – och undvik att få ytterligare en förort som toppar listan över samhällen vi kommer att ångra att vi byggde.

Gunnar Carlson
pensionär och före detta kommunpolitiker

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook