Lägre skatt ger mindre pengar till det offentliga

Debatt

Svar till Anna Gillek, Svenskt Näringsliv. HP 21/6.

Höga marginalskatter gör det svårt att få tag på högutbildad arbetskraft från utlandet och det blir svårt att få högutbildade att stanna kvar och arbeta i Sverige skriver Svenskt Näringsliv i HP. Men hur är det med lönerna för de högutbildade i Sverige, jämfört med våra konkurrensländer?

Nu kommer man på bred front från både Svenskt Näringsliv och Alliansen att påpeka skadorna med de skattehöjningar som regeringen har sagt att man tänker göra. Man planerar att de som tjänar över 38 000 kronor i månaden ska få en skattehöjning på cirka 200 kronor i månaden och man kan fundera på hur stor skattesänkning denna lönegrupp fick av Alliansen när dessa satt vid regeringsmakten?

Det har förekommit tidigare att företagsledare och Svenskt Näringsliv har skyllt på de höga skatterna i Sverige som ett hinder att få högutbildad arbetskraft, men om man är beredd att betala en konkurrenskraftig lön, kanske detta skulle vara mer lockande än just sänkt skatt.

Nu visar en undersökning att det finns personer i Sverige som trots mångmiljoninkomster årligen, betalar procentuellt en lägre skatt än till exempel ett butiksbiträde som tjänar 125 kronor i timmen.

Svensk Näringsliv skriver att det även inom sjukvården är svårt att få tag på personal på grund av de höga skatterna,
men det kanske är samma sak där att det är dåliga löner och arbetsmiljö som påverkar att personalen söker anställning utomlands.

De stora skattesänkningar (100 miljarder minst) som Alliansen gjorde under sina år vid makten och som man delvis finansierade med att försämra sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen och ta överskott på dessa försäkringar till att fylla igen hålen som uppstod i statskassan – vad tycker Svensk Näringsliv om den politiken?

Medlemmar i Svensk Näringsliv är beroende av att Sverige har ett fungerande samhälle med brandkår, polis, sjukhus, skolor, järnvägar, landsvägar, bostäder med mera, om deras verksamhet ska fungera och allt detta kostar pengar som ska komma via skatt.

Kommer det in mindre skatt, blir det mindre pengar att satsa på den offentliga verksamheten. Skatt ska betalas efter bärighet, där höginkomsttagare och förmögna ska betala mer till den offentliga verksamheten.

Bengt Andersson
Vänsterpartiet Härryda

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook