• Bild: Privat
  • Bild: Privat

Landvetter-cyklisten på pallen i stortävling

Cykel

Yngre än motståndet som bestod av Europas toppcyklister – då slog tolv-åriga Alma Johansson till med en mycket imponerande pallplats.

Skandinaviens största cykeltävling för ungdomar och juniorer har traditionsenligt avgjorts i Odder på den danska östkusten.
Fyra cyklister från Härryda var på plats i årets upp-
laga. Systrarna Ida och Alma
Johansson från Landvetter och syskonen Gustav och Julia Thompson från Mölnlycke.

Tour de Himmelfart är ett etapplopp för juniorer och ungdomar med över 800 elitsatsande cyklister på startlinjen. Tävlingen avgörs över fem etapper där man både kämpar om etappsegrar och ett totalresultat.
Alma Johansson, som fyller 13 år i år, är ny för året i U15-klassen och var defini-
tivt en av de minsta i den stora klungan i denna klass.
På första etappen bet hon sig fast i första gruppen i kantvinden och var sexa i mål. På kvällsetappen som var ett varvlopp och samstart med killarna (och då långt över 100 åkare på startlinjen) visade hon ingen respekt och spurtade in som tvåa på etappen.

13 sekunder bakom

Detta innebar att efter första dagens tävlande parkerade Alma som tvåa även totalt. Hon hade då 13 sekunder upp till belgiska ledarinnan.

– Jag var riktigt nervös innan start på morgonen, men när jag satt på cykeln kändes allt bra. Det var superkul att åka varvloppet med killarna, att sitta mitt i en jätteklunga som i full fart åker genom svängarna inne i stan är härligt. Jag var jättenöjd med att bli tvåa i spurten, men det var faktiskt riktigt nära att jag slog belgiskan också, säger Alma Johansson.

Andra dagens tävlande bestod av ett tempolopp och ett criterium (varvlopp med längre varv). Tidigare säsonger har tempo-disciplinen varit Almas svaghet, trots att hon redan hunnit med ett SM-guld även i denna gren. Därför var det med mindre förhoppningar hon rullade till start på denna etapp.

– Jag är liten och lätt och har ofta tufft att tampas med platta banor och mycket vind där de större och starkare tjejerna kan cykla fortare än mig, säger Johansson.

Med i klungan

Oron visade sig dock obefogad. Alma körde riktigt starkt. En fin fjärdeplats på tempot och därefter en plats i klungan vid målgång på criteriet (8:a där) innebar att Alma låg sammanlagt på en tredje-
plats inför den avslutade ”Kunga-etappen”.

Alma körde tufft och hårt även på den sista etappen och gjorde ett tappert försök att attackera i backarna för att få med den gula vinnartröjan hem till Sverige, men lycka-
des inte denna gång. Det blev trots hårdkörningen en kanonbra tredjeplats på sista etappen och i slutställningen slutade Alma nu som urstark trea efter fem etapper och fick därför kliva upp på pallen. Julia Thompson slutade i denna klass som 25:a.

– Jag är jättenöjd med hur jag kört. Såklart ville jag verkligen vinna, men jag är både yngre och mindre än de andra tjejerna i toppen och jag känner att jag krigade på allt vad jag kunde. Mer kan jag faktiskt inte göra. Nästa vecka är det ett annat stort etapplopp i Danmark så jag försöker igen då, säger Alma Johansson.

Systern levererade också

Ida Johansson visade också framfötterna i U17 klassen under etapploppet och var snudd på en pallplats på etapp 4 där hon spurtade starkt och slutade på en fjärdeplats. Ida slutade på en sammanlagd 18:e plats i det stora startfältet.

Gustav Thompson hade riktigt tufft motstånd i U16 klassen med stort startfält och slutade som 49:a i slutställningen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook