Bild: JENNY FÖRANDER
ATTRAKTIVT. Närheten till Göteborg bidrar till att höja bostadspriserna i Mölnlycke. En miljon kronor räcker till 32 kvadratmeter bostadsrätt eller 26 kvadratmeter villa.
Bild: JENNY FÖRANDER
ATTRAKTIVT. Närheten till Göteborg bidrar till att höja bostadspriserna i Mölnlycke. En miljon kronor räcker till 32 kvadratmeter bostadsrätt eller 26 kvadratmeter villa.

Lite bostad för pengarna

Härryda kommun

Ny kartläggning visar att kvadratmeterpriserna på bostäder i Västra Götalands kommuner skiljer sig mycket åt.
Härryda kommun återfinns på listan över minst antal kvadratmeter för en miljon kronor för såväl bostadsrätt som för villa.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du kan få för en miljon kronor i Västra Götalands län. Totalt ingår 17 kommuner i kartläggningen som baseras på prisstatistik från det senaste året. Resultatet visar på väldigt stora skillnader mellan kommunerna i Västra Götaland.

Höga priser

Härryda placerar sig högt upp på listan över minst antal kvadratmeter för en miljon kronor. Här får du 32 kvadratmeter bostadsrätt eller 26 kvadratmeter villa för en miljon kronor.

– Storgöteborg växer. Det gör dels att priserna stiger i innerstaden men också i närliggande kommuner med goda pendlingsmöjligheter till jobb och nöjen i Göteborg, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

Billigare lägre bort

Det finns en tydlig koppling mellan kvadratmeterpris och närheten till Göteborg.

– Gränsen till Mölndal har mer eller mindre suddats ut och andra kranskommuner såsom Härryda och Partille är väldigt populära tack vara de goda kommunikationerna, säger Jonas Keide, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.

I kommuner med sämre förbindelser till Göteborg eller områden som ligger på för långt avstånd till centralorten är prisläget ett helt annat.

– Den som kan tänka sig att bo i en kommun några mil utanför Göteborg kan få betydligt mer kvadratmeter för pengarna, säger Jonas Keide.

Lägst pris i Tingsryd

Fastighetsbyrån har också tagit fram statistik kring villapriser. De jämför vad en villa på 140 kvadratmeter med fem rum och kök skulle kosta i olika delar av landet. Och det märks stora skillnader. I Äppelviken i Bromma skulle prislappen hamna på 14,5 miljoner kronor för att få den sortens hus. För samma summa får du 36 likadana villor i Tingsryd.

I Mölnlycke kostar en så stor villa 5,5 miljoner medan Landvetter landar på 4,9 miljoner kronor.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook