Öppet brev till Lars Klevensparr

Debatt

Det är alltid bättre att påverka det man kan påverka, än gnälla på andra. Alla chefer för räddningstjänsterna i västra Götaland har skriv till regeringen och beklagat sig över att utbildningsplatserna för deltidsbrandmän ska centraliseras. De ondgör sig över att rekryteringen blir svårare. Detta gnällande är patetiskt när man inte agerar i frågan själva.

Kommunal lyckades tvinga igenom ett avtal för Rib-anställda brandmän som innebar vissa förbättringar för de få som har kommunal anställning i sitt vanliga arbete. De flesta har fått lönesänkningar; ob-tillägg på larm tas bort, bilersättning för de som måste ha bil för att klara jouren tas bort, ersättningen för jour under ordinarie semester försämras. Det normala är att nya avtal leder till någon procents höjning av lönen, men för deltidsbrandmännen har det blivit tvärtom.

Nu fanns det möjlighet att i lokala förhandlingar kompensera för lönebortfallet, men detta vägrar ledningen för förbundet med stort eftertryck att göra. Att påstå att var man befinner sig under några veckors utbildningar försvårar rekryteringen så mycket att man måste skriva till regeringen, samtidigt som man sänker lönen för sina redan underbetalda medarbetare saknar fullständigt trovärdighet.

För räddningstjänstförbundet i Storgöteborg är eventuella besparingar som man gör genom att inte teckna ett lokalt anständigt avtal med sina deltidsbrandmän så små, att det är helt och hållet en principfråga.
Om man nu tror att det är effektivt att skriva brev om sådant man kan skylla andra för, hellre än agera där man kan, så har ni chefer i Västra Götaland möjlighet att rädda något av äran genom att skriva brev till Sveriges kommuner och landsting (SKL/PACTA), där ni kräver att de ska agera och ta en ny förhandling med facket för att få till ett anständigt avtal.

Med vetskap om att vi har våra brandmän i ryggen.

Samordnarna och Styrkeledarna inom Rib StorGöteborg

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook