Skolan var bättre förr!

Debatt

Jag växte upp i ett mindre samhälle med cirka 1 000 invånare. Av dessa hade 5-10 personer någon form av akademisk utbildning. Övriga var vanliga ”arbetare” med 6-7 års folkskola.

Sju år gammal började jag skolan 1943, alltså medan andra världskriget rasade som värst och med påföljd att det rådde brist på allt som räknas till livets nödtorft. Vi var 20 elever i klassen jämnt fördelade på pojkar och flickor.
Lärarinnan bodde i en lägenhet i anslutning till skolsalen och förutom att lära oss ungar läsa, skriva och räkna, ingick i hennes uppgifter även att under den kalla årstiden elda i den stora kamin som var placerad vid skolsalens ena långvägg. Krigsvintrarna var rejält kalla och det krävdes att hon började elda vid sextiden på morgonen.

Tre av mina skolkamrater bodde 2-3 km bort från skolan, en sträcka de måste gå till fots i alla väder, någon skolskjuts fanns inte.. Eftersom de inte kunde gå hem på lunchrasten måste de ha mjölk och smörgås med till skolan. Detta fick de äta i korridoren utanför skolsalen, platsen där vi hängde mössor och ytterkläder. Någon skolmat serverades inte och mössor och ytterkläder var förbjudna i skolsalen. Toalettbesök avklarades på utedasset!

Klasserna 3-7 tillbringades i den stora skolan. Denna hade centralvärme men även här var det utedass som gällde.
Om man gör ytterligare jämförelse mellan dåtidens och dagens skola kan man även notera följande: skolvärdinna, skolkurator, skolsköterska, uppehållsrum, gymnastiksal, simhall, ishall, skolbibliotek m.m. saknades också. Någon fritidsgård att gå till efter skolans slut hade vi heller inte och behövdes heller icke då vi inte hade några som helst problem att sysselsätta oss själva! Jag har heller inget minne av att lärarna mådde dåligt eller var missnöjda med någonting.. Vi hade också stor respekt för våra lärare.

Rent materiellt har den svenska skolan aldrig haft det bättre än idag och ändå har man så stora problem. Det sägs ofta att man inte kan vrida klockan tillbaka men när det gäller skolan anser jag definitivt att man bör göra ett försök och åtminstone vrida en bit!

Senior

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook