• Adam Andersson
    Prisad. Eleonor Skoogs säsong avslutades med tre tunga utmärkelser för hennes prestationer.
  • Adam Andersson
  • Adam Andersson

Skoog tillbaka på hemmaplan – efter galna succéåret

Golf

Utsedd till collegelagets mest värdefulla spelare, har prisats som bäste elev att kombinera studierna med idrotten och blivit vald som en av de fem bästa spelarna i sin ”conference” det gångna läsåret. Härryda-Posten har träffat Mölnlycketjejen Eleonor Skoog – som gör succé i USA.

Det är en solig söndagseftermiddag på Partille GK. Eleonor Skoog, som är tillbaka hos sin hemmaklubb under sommaren, ska snart avklara ett lättare träningspass efter tre dagars ledighet. Så många raka dagar utan golf brukar det inte gå i 22-åringens liv.

Det har nu gått två år sedan Skoog lämnade Mölnlycke och Partille GK för Limestone College i South Carolina, USA. En tid som inledningsvis bjöd på en stor omställning. Både på och utanför golfbanan.

”Det var jobbigt”

– Det är stor skillnad på hur coacherna tänker där borta och hemma i Sverige. Det är väldigt mycket resultatfokuserat där borta och här hemma är det lite mer fokus på träning, utveckling och långsiktiga mål. I USA handlar det mesta om ditt resultat här och nu, säger Eleonor Skoog.

Hur var det att förhålla sig till det i början?

– Ganska jobbigt. En dag kanske man tyckte att man hade spelat ganska bra, men man fick inte ihop resultatet. Då sa man att: ”det kändes ganska okej”. Då fick man till svar: ”Nej, hur kan du säga det? Det var inte alls bra”. Det var ju lite jobbigt i början och en stor omställning, speciellt när allt annat var nytt också. Nya vänner, ny skola, nytt språk och så där. Nu är det dock inget problem längre, man vänjer sig vid stilen de har där borta.

Överlag, är det stor skillnad på mentaliteten i USA jämfört med här i Sverige?

– Här hemma har man alltid fått lära sig att inte ta för sig för mycket, inte säga att man är för bra och att man inte ska ha för höga målsättningar. Så är det inte i USA. Man träffar hur många som helst som säger att de är bäst i sitt lag. De är lite kaxiga och har väldigt bra självförtroende. Jag tror att det självförtroendet är en anledning till att USA har så många idrottsstjärnor. Samtidigt är det en hårfin gräns mellan det och att vara arrogant. Jag är nog kvar lite i det svenska tankesättet.

Presterat på topp

Inställningsperioden och anpassningen till att bo i ett nytt land, att plötsligt spela golf i ett college-lag, den annorlunda mentaliteten och den stundtals hårda feedbacken från coacherna är nu avklarad. Det senaste året har Eleonor Skoog slagit bättre slag än någonsin tidigare i karriären. Hon klev fram som en stor nyckelspelare för sitt lag och efter säsongens slut lät inte utmärkelserna vänta på sig.

22-åringen kammade hem:

– MVP Limestone College Women’s Golf Team.

– First Team All-Conference, Conference Carolinas.

– CoSIDA Academic All-District.

”Ett kvitto”

Det förstnämnda innebär att Skoog var hennes collegelags mest värdefulla spelare under den gångna säsongen. Det andra att hon var bland de fem bästa spelarna inräknat samtliga lag i sin ”conference” och det sistnämnda utsågs av en jury till den person som gjort bäst i från sig inom såväl sin idrott som inom sitt skolarbete på Limestone College.

– Det var superkul att få alla utmärkelserna. First Team All-Conference och MVP var ett kvitto på att jag jobbat hårt och att det har gett resultat. Det är lätt att vara hård mot sig själv och glömma bort att reflektera över hur mycket bättre jag faktiskt har blivit de två senaste åren. Så det var både ett bevis för mig själv på att jag har haft en bra säsong, men också motiverande för att se hur långt jag kan ta mig under mina två sista år på college, säger Skoog och fortsätter:

– Samtidigt var det superkul att få CoSIDA efter skolan är viktig för mig och det är kul att bli uppmärksammad för att man är duktig på att kombinera både studierna och golfen på en hög nivå. Jag hade inte förväntat mig utmärkelserna så det var en rolig överraskning.

Högt tempo

Skoog berättar också att college-livet som golfspelare i USA är lika bra som hon hoppats på, men att det samtidigt är en ganska krävande vardag. Den hårda träningen, tävlingarna, resorna och inte minst skolan gör att det inte blir mycket tid över till annat.

– Men jag trivs ganska bra när det är fullt upp. Jag gillar det, säger 22-åringen.

I ytterligare två månader kommer Eleonor Skoog nu befinna sig på svensk mark. Både för att jobba, träffa familjen och för att slipa på detljer innan det åter bär av till USA för de två avslutande college-åren. Vad som händer efter det får framtiden utvisa, men hon stänger inte dörren för att det kan bli en fortsättning på andra sidan Atlanten. Tvärt om.

”Försöka hålla mig kvar”

– Det här året var väl det året då det lossnade för mig. Jag började spela bättre och tog ett större ansvar i mitt lag. Så det ska bli kul att fortsätta på den banan och se hur långt jag kan komma på de här två åren, säger Skoog och fortsätter:

– Vad som händer sedan vet jag inte. Jag trivs väldigt bra i USA så tanken är att jag ska försöka hitta ett sätt att hålla mig kvar där borta. Om golfen går bra så kommer jag fortsätta spela och se hur det går, annars kan det bli att jag pluggar mer och gör en master. Men studierna får vänta om jag fortsätter med golfen. Vi får se hur det blir, säger Eleonor Skoog.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook