Större möjligheter för nybyggnation runt flygplatsen

Härryda

Nu ökar möjligheten att bygga nytt för många boende runt Landvetter flygplats. Bullerzonen som hindrat nybyggen och avstyckningar minskas.
– Staten har skickat tydliga signaler om att det ska gå att bygga i bullrigare områden än tidigare, säger Peter Wallentin, verksamhetschef för plan och bygglov i Härryda kommun.

Under årens lopp har bullerzonen runt Landvetter flygplats lett till mycket frustration bland boende i närheten som velat bygga nytt.

Statens bullerförordning från 2015 godkänner dock ett genomsnittligt buller som är fem decibel högre än tidigare. Med förordningen i hand har Trafikverket nu krympt den zon som finns runt Landvetter flygplats och som begränsar var det är tillåtet att bygga. Det betyder att bland annat Stora Bugärde, södra Bua, Risbacka, Egypten och delar av Bertshult får helt andra möjligheter att få igenom ansökningar om avstyckningar och bygglov för nybyggnation än tidigare.

– Jag tror det gör världens skillnad för dem som bor där, säger Peter Wallentin och förbereder sig på att samhällsbyggnadsenheten kommer att få en hel del nya ärenden att handlägga i samband med beslutet.

De som bor i de berörda områdena och som skickat in ansökningar tidigare men inte fått något beslut ännu kommer att bedömas utifrån de nya riktlinjerna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook