abe3246f217582c795e95aedf36b2a4b-pv_web.jpg

Utan stillhet föds ett tomrum

Gästkrönikan

I dag är det många som lever med ett högt tempo i vardagen. Det kan handla om att ta hand om hem och barn, prestera bra i sitt arbete, träna, renovera hemma och så vidare. Som ett rullande hjul i ständig rörelse. Det är förstås nödvändigt att vi tar ansvar för våra åtaganden i livet. För de flesta ter sig vardagen ganska inrutad med tider för arbete och vila, mat och sömn.

I dag syns dock i vården en stor efterfrågan på samtal från människor som lever i en pressad tillvaro, där prestation och framgång är drivkrafter och där man allteftersom tycks ha förlorat kontakten med sig själv.

För många människor uppstår en form av alienation i förhållande till sitt själsliv när det inte längre finns tid för stillhet och reflektion. Människor söker hjälp för att det uppstått någon form av tomhet och avsaknad av förankring i sig själv och sitt inre. I denna process ställs den enskilde inför existentiella frågor kring sitt varande. Vad är meningen med mitt liv? Vart är jag på väg? Vad är viktigt för mig?

När vi ger oss själva tid att stanna upp ger vi oss också chansen att bli varse om det som rör sig inom oss. Där kan vi hitta styrning i tillvaron med hjälp av vår inre kompass. Hur vi tänker och känner kring saker. Om vi är på rätt spår i tillvaron eller om vi behöver slå oss in på nya vägar?

Det kan ibland vara smärtsamt att möta frågor i sig själv. Men det är i detta som vi på allvar kan göra förändringar. Att möta sig själv och faktiskt ta sina livsfrågor på allvar är ett sätt att göra mer medvetna val i livet. Det är också ett sätt att öka känslan av meningsfullhet. Det finns ett slags påbud att vi alltid ska vara lyckade och duktiga och gärna ständigt uppkopplade. Det har inte sällan ett högt pris. Vi betalar med tomhet, ångest, depression och utmattning.

  • Martina Börjesson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook