Bild: PRIVAT
AVVAKTAR. Förskolläraren Paulina Trewe och tre kollegor har planer på att öppna en privat förskola i Landvetter. I höst var det tänkt, men nu skjuts det på framtiden.
Bild: PRIVAT
AVVAKTAR. Förskolläraren Paulina Trewe och tre kollegor har planer på att öppna en privat förskola i Landvetter. I höst var det tänkt, men nu skjuts det på framtiden.

Vill rädda liten förskola

Landvetter

Kommunen har beslutat sig för att stänga två små förskolor i Landvetter, (Lunnekullen och Borgåsen) och öppna en större.
Förskolläraren Paulina Trewe och hennes kollegor vill därför starta ett privat alternativ med två avdelningar i Lunnekullens lokaler. De anser att det är viktigt att det erbjuds mindre förskolor.

I slutet av förra året beslutade Härryda kommun att så småningom stänga Borgåsen och Lunnekullen, två små förskolor med två avdelningar vardera.

– Det är tungt för många föräldrar att förstå varför kommunen vill stänga två uppskattade mindre förskolor som fungerat bra i så många år. Många föräldrar är upprörda. Som förälder förstår jag hur de känner, säger Paulina Trewe som jobbar som förskollärare i Landvetter.

Flyttas till nya lokaler

I stället ska barnen flyttas till de nya lokalerna som byggs bredvid Salmered förskola.

– Även om kommunen vill få ner barnantalet i grupperna generellt, känner jag att det blir för många stora förskolor, de små försvinner successivt vilket jag tycker är oroväckande. Dessutom är tendensen just nu att barngrupperna inte blir mindre. Den ekvationen går inte ihop för mig, säger Paulina.

– Som förskollärare känner jag mig ofta otillräcklig på de stora förskolorna. Jag har därför drömt om något annat och mer personligt.

Hon bor själv i Landvetter nära de mindre förskolorna och har två små barn.

– När jag fick reda på att de skulle läggas ner och pratade med några av föräldrarna började jag och några kollegor resonera om möjligheten att själva starta upp en förskola med två avdelningar för 37 barn. Vi ville bygga på det som var bra och göra det ännu bättre.

Lärarförbundet peppade och gav goda råd och stöd. Namnet skulle vara Lunna förskola och ligga i Lunnekullens lokaler.

Nyligen fick Paulina och hennes tre kollegor grönt ljus från kommunstyrelsen i Härryda. De hade räknat på alla kostnader och intäkter och var beredda att köra.

Stort risktagande

Men i början av maj tvingades de omvärdera sitt beslut. På grund av ett antal oväntade merkostnader för driften av förskolan blev det helt enkelt inte ekonomiskt hållbart. Det skulle i dagsläget bli en för stor ekonomisk risk att starta eget företag i form av en ekonomisk förening och driva verksamheten i ett personalkooperativ.

– I nuläget ser det ut som om att vi tvingas lägga ner planering och arbete med att starta upp till hösten. Det är bland annat knappt om tid och de oväntade omständig-
heterna och kostnaderna gör oss sårbara. Det känns tungt att släppa Lunna förskola eftersom vi verkligen brinner för vår idé, men givetvis finns hoppet kvar om att en gång kunna öppna, säger Paulina.

Kritiska till nedläggning

Många föräldrar i området har varit kritiska till nedläggningarna och har visat intresse för att skriva in sina barn på Lunna förskola om den öppnar i privat regi.

– Jag och många som jobbat på förskolor i många år känner att de bästa förutsättningarna finns på små förskolor. Det är en trygghet för föräldrarna att personalen som de möter när de hämtar vet hur just deras barn har haft det under dagen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook