Visar Nemes i Nemeshallen

Konst

I måndags öppnades sommarens Endre Nemes-utställning i Mölnlycke kulturhus.
Fram till mitten av augusti står den kända konstnärens bilder utställda, tillsammans med en skaparhörna där det går att göra egna bilder i Nemes anda.

Varje sommar brukar tavlor av Endre Nemes visas i Mölnlycke kulturhus. Härryda kommun äger en stor samling och visar upp olika verk varje år.

Sommarens utställning innehåller både teckningar, kollage och grafiska blad. Precis som tidigare visar den en bredd av hans konst som är full av surrealism, modernism, symbolik och bilder från det undermedvetna.

Endre Nemes föddes i Ungern och studerade konst i Prag. Under andra världskriget flydde han först till Finland där han jobbade som konstlärare. Han uppskattades dock inte av alla och arresterades och togs in på förhör flera gånger på grund av sin ovanliga konst. 1947 kom han till Sverige och fick jobb som lärare och föreståndare på Valand i Göteborg, vilket innebar stora förändringar för konstskolan.

Endre Nemes var mycket produktiv under sitt liv och för några år sedan sålde Stockholms auktionsverk inte mindre än 400 av hans verk.

Utställningen i Nemeshallen i Mölnlycke pågår till den 18 augusti. Det går också att se hans konst i Härrydaskolan, där han gjort en väggmålning.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det