• Bild: Anna Mattisson
    Dans och allsång. Konstepidemin mötte Landvetterträffen och bjöd bland annat på dans, ljudbingo och möjlighet att måla.
  • Bild: Anna Mattisson
    Lekfullt. Ljudbingo var en av grejerna som Landvetterträffens medlemmar fick prova på.
  • Bild: Anna Mattisson

Blomstrande kulturträff

Kultur

Förra veckan deltog Landvetterträffen i projektet Vals på blomsteräng, på Landvetters kulturhus.
Vid två tillfällen lotsades de in i lekfullt och opretentiöst skapande av en ljudkonstnär, en dansare och en bildkonstnär från Konstepidemin.

– Är det någon här som spelar bingo?

En majoritet av alla runt bordet sträcker upp en hand.

– Bra! Nu ska vi spela ljudbingo nämligen.

Brickor med bilder delas ut runt bordet i Landvetter kulturhus ateljé. Varje gång det hörs ett ljud som passar ihop med en av bilderna är det dags att lägga en punchpralin på bilden. Den som markerat en hel rad har fått bingo.

Deltagarna från Landvetterträffen sneglar suget mot kopparna med praliner och småpratar. Så tystnar de plötsligt och samstämt. Ljudkonstnären Richard Widerberg från Konstepidemin i Göteborg har dragit igång ljud nummer ett. Ett knarrande, brölande läte fyller rummet.

– Hörde alla ljudet?

– Ja men inte vad det var!

Besökarna klurar, småviskar och fipplar med chokladbitar. I tur och ordning sätter Richard sedan igång ett plaskande, ett klapperljud, metallskrammel och ett gnekande gnissel. Deltagarna lyssnar och närmar sig bingo. Om de gissat rätt.

– Det här var görsvårt!

Det är torsdag och dags för den andra träffen av två med Konstepidemins projekt Vals på blomsteräng. Precis som dagen innan träffar en dansare och koreograf, en ljudkonstnär och en bildkonstnär deltagare från Landvetterträffen. Alla har dansat tillsammans, sittande på stolar, och deltagit i spontan allsång. Efter ljudbingon är det dags för bildkonstnären att ta vid med fler övningar.

Tanken med projektet är att ge en rolig stund, inspirera till skapande och kanske locka fram ett och annat minne. Något särskilt resultat behöver deltagarna inte åstadkomma.

– För någon kan en lyckad workshop helt enkelt vara att komma hit eller få en ny tanke, säger projektledare Sofia Åhrman.

Att flera olika konstformer ingår i projektet tror hon ger en bredd som gör det möjligt för alla att hitta något de gillar.

Monica Rydh, en av deltagarna från Landvetterträffen, ser projektet som en jättebra idé.

– Först tänkte jag att ”nej, jag kan inte teckna och modellera, det här är inte min grej”. Men sedan kom jag igång. Hela grejen är så trevlig, berättar hon glatt.

Monica har själv en 25-årig bakgrund inom amatörteater. Målande, ljudkonst och dans har hon inte provat på i någon större omfattning förut. Ändå var det självklart för henne att komma med, när Helena på Landvetterträffen frågade.

– Man måste ju ställa upp, säger hon och förklarar att besöket inte blivit av om för få anmält sig och att Helena ofta har bra idéer.

Det mesta brukar helt enkelt bli roligt, så hon tänkte att det nog gällde Vals på blomsteräng också. När hon skulle hit för projektets andra dag var det inte av plikt.

– Jag såg fram emot att komma hit.

Både Monica Rydh och väninnan Anna-May Johansson tror att många var mer skeptiska.

– Folk kan tycka att det är lite flummigt, eller vara rädda för det som är okänt, säger Monica.

– Men i vår ålder behöver man inte vara rädd för att göra bort sig, fortsätter Anna-May som själv ser projektet som avslappnande.

Att träffarna varit i Landvetter kulturhus ser Monica som ett extra plus.

– Ofta är det lite svårt att ta sig till Göteborg, då är det fint att Konstepidemin kommer till oss i stället.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det