Bild: Anna Mattisson
Eva Kilnäs tror på bokhandelns framtid, trots att många väljer att handla på nätet. På lördag har hon invigningskalas för Mölnlycke bok- och pappershandel som hon tog över i juli.
Bild: Anna Mattisson
Eva Kilnäs tror på bokhandelns framtid, trots att många väljer att handla på nätet. På lördag har hon invigningskalas för Mölnlycke bok- och pappershandel som hon tog över i juli.

Eva tar över bokhandeln

Mölnlycke

På lördag nyinvigs Mölnlycke bok- och pappershandel.
Eva Kilnäs tar över butiken och laddar med nya idéer i en tid då många hellre väljer att köpa sina böcker på nätet.

Att Eva Kilnäs tog över bokhandeln beskriver hon som lite slumpartat. Hon har jobbat som byggnadsingenjör på samma arbetsplats i över 20 år och kände att hon behövde förändring.

Eva hade funderat ett tag på vad hon ville göra i stället när hon promenerade förbi till salu-skylten utanför bokhandeln.

– Den omedelbara tanken var att det vore roligt att
ta över, men att det kanske inte är möjligt. Sedan tänkte jag att om jag inte provar nu så kommer jag att undra resten av livet.

Efter några samtal med den förra ägaren bestämde hon sig och slog till. Under juni jobbade de parallellt i bokhandeln och i juli tog hon över helt.

Strukturerat upp

Sedan dess har mycket fokus legat på att städa och strukturera om butiken för att få överblick på allt. Eva har bland annat skapat ett separat rum för kontors-
varor, en barnavdelning för leksakerna och en tydlig del för böcker. Precis som tidigare kommer det alltså att finnas en blandning av saker där inne.

– Man kan inte överleva på att ha en renodlad bokhandel i dag, när nätbutikerna pressar priserna. Det finns ju ingen leksaksaffär i Mölnlycke så jag tänker att vi har lite barnkalaspresenter,
säger hon.

Att fysiska bokhandlar fått så stor konkurrens av sina nätbaserade dito tror hon inte innebär någon omedelbar risk.

– Det är många som vill gå och bläddra i böckerna och läsa på baksidan. Och träffa en fysisk person som kan ge tips och så. Mycket handlar om miljön och bemötandet. Det ska vara roligt att gå hit även om man kanske inte
köper något varje gång.

Flera aktiviteter

Eva har också en hel del idéer för att öka intresset för bokaffären. Bland annat ska det gå att lämna in en önskelista i butiken för exempelvis barnkalas, som presentklurande kompisar kan bocka av saker ifrån.

Hon funderar också på att starta bokcirkel, satsa mer på barnböcker än tidigare, ha sagostunder för barn och erbjuda personlig shoppinghjälp i butiken.

– Mot jul är många stressade och man kanske inte vet vad man ska köpa. Då går det att kontakta mig och till exempel säga ”Jag vill ha en bok till en tioåring som
gillar det här” och sedan hämta en påse med färdiginslagna paket.

Lokala aktörer

Hon vill också lyfta fram fler lokala författare och är sugen på att kontakta Mölnlycke fotoklubb för att ta fram vykort över Mölnlycke.

Allt händer dock inte genast.

– Det har varit så mycket fokus på den fysiska upprustningen så det andra får komma efterhand.

Den officiella invigningen på lördag kommer att innehålla författarbesök och signeringar, sagostund, frågespelstävling och fika till de 200 första besökarna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook