Flyttar in i kommunhuset

Profilen

– Det står tre flyttlådor på mitt kontor, och en orkidé. Men möblerna är beställda, säger Patrik Linde (S) och ser sig omkring i det kala rum som snart ska bli hans högkvarter i kommunhuset.
För en månad sedan tog han över posten som kommunalråd efter Mats Werner.

Intresset för politiken har Patrik med sig sedan barnsben. Pappa Jan Linde var politiker i Falköping och vardagssamtalen om hur dagen varit gled lätt in på politik.

– I unga år lyssnade jag mest men när jag blev lite äldre ställde jag en miljon frågor. Jag blev inte påtvingad någon politisk ideologi, under tonåren ville jag gärna tjöta emot och det var inga problem att göra det. När jag var 15 frågade jag om jag fick gå med i Socialdemokraternas ungdomsförbund i Falköping.

Föräldrarna sa ja och Patrik
åkte den dryga milen till mötet. Att stiga in genom dörrarna hos SSU beskriver han som skräckblandad förtjusning.

– Jag kände mig helt bortkommen. Jag kände ingen och alla bemötte mig som att jag bara var där för att min far är socialdemokrat. Men jag fick också träffa jämn-
åriga som tyckte om att prata politik. Som 15-åring är det inte det vanligaste samtalsämnet annars.

Politiskt uppvaknande

En av de viktigaste politiska upplevelserna han haft kom på gymnasiet. Det var valår och klassen skulle jobba med politiska
ideologier. Alla fick välja vilket parti som helst som de skulle läsa in sig på och argumentera som, utom Patrik.

– Läraren visste att min pappa var socialdemokrat och sa att jag skulle argumentera som moderat. Det formade mig i min politiska utveckling för jag tvingades tänka på ett annat sätt än det som var naturligt för mig. Jag fick argumentera för saker jag egentligen tyckte var fel och fick en bild av att det är viktigt att tänka på saker ur många perspektiv. Alla partier gör saker för att de vill ha ett bra samhälle men de har olika vägar för att komma dit.

Under gymnasietiden i Falköping hände också en annan viktig sak: Patrik hamnade i samma engelskagrupp som Tjejen med stort T.

– Jag bestämde mig direkt, men hela ettan var jag för blyg för att göra något. Sedan bestämde jag mig för att go for it eller låta det vara och sommaren mellan tvåan och trean blev vi ihop.

Nu, 20 år senare, är de gifta och har en dotter ihop.

– Så det gick ju bra, konstaterar Patrik muntert.

Pluggade till lärare

Efter studenten flyttade Patrik och hans föräldrar till Mölnlycke. Pappan hade fått jobb som rektor på Wendelsbergs folkhögskola och själv ville Patrik plugga till lärare i Mölndal.

Att läraryrket lockade berodde till stor del på praktiska omständigheter.

– Jag hade kollat var det behövdes folk framöver. Lärare var rent strategiskt bra och verkade ganska roligt. Jag hade hjälpt kompisar att plugga matte på gymnasiet så på ett naivt sätt tyckte jag att jag hade provat på att vara lärare och att det passade.

Så här i backspegeln var det ett ypperligt val. Patrik beskriver utbildningen till NO-lärare för årskurs 4-9 som fantastiskt roliga år. Sedan väntade 15 år med elever på högstadiet. En tid som också var rolig, även om stressen var hög och antalet obetalda arbetstimmar många ibland.

– Tiden med eleverna var fantastisk. Det var mycket skratt och många bra diskussioner. Det är spännande att följa dem på deras resa in i vuxenvärlden. Och viktigt att påverka dem i deras strategiska
livsval så de blir kloka, sunda samhällsmedborgare.

Att han blev lärare i framför allt matte och teknik trots det stora intresset för politik beskriver han som mycket medvetet. Även om han tror att det gått lätt att hålla sina personliga åsikter separerade från undervisningen fanns en risk att elever skulle ha haft känslan av att han sa vissa saker bara för att han jobbade som socialdemokrat på fritiden.

”Lagom sträng”

När han minns hur hans elever beskrivit honom som lärare är det med ord som ”bra på att lyssna” och ”lagom sträng”. Egenskaper som han tror kommer att vara värdefulla också som heltidsanställd politiker.

– Jag tror att en bra politiker lyssnar på människor men sedan tar beslut som gynnar den stora gruppen, ser till behovet för de flesta. En sådan politiker hoppas jag kunna vara, säger han.

Det politiska engagemanget fortsatte växa sedan han flyttat till Mölnlycke. När Patrik var 20 år startade han och tre kompisar SSU i Härryda kommun för att kunna prata politik med fler unga. Två år senare hade han dock lämnat ungdomsförbundet och valts in som ersättare i kommunfullmäktige i Härryda, en post han suttit på sedan dess.

Många politiska uppdrag

Under årens lopp har han haft en rad olika politiska uppdrag. Bland annat har han suttit som ersättare i regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Att han inte haft ordinarie poster ser han som mindre viktigt.

– De stora diskussionerna har partiet på gruppmötena, så jag fick vara med och påverka ändå. Och ofta var någon borta så jag fick ersätta en ordinarie.

För åtta år sedan tog både
livet och politiken en ny vändning. Patriks dotter föddes och han bestämde sig för att lägga mindre tid på politiken och fokusera på att vara pappa.

– Men då övertalades jag att ge mig in i kyrkopolitiken. Det skulle vara ett lugnt uppdrag fick jag höra, säger han och skrattar på ett lite dubbeltydigt sätt som gör det lätt att misstänka att så inte riktigt blev fallet.

– Det var jätteintensivt på många sätt. Kyrkofullmäktige
hade bara möten två gånger per år så det tänkte jag att jag klarar av. Men jag blev invald till kyrkorådet och dess arbetsutskott också så det blev många möten. Men det var väldigt spännande så jag ångrar mig inte.

Klarar av pusslet

Trots heltidsjobb och flera
politiska uppdrag tycker han att det gått rätt bra att få ihop livspusslet. Med en förstående fru och en beslutsamhet att åtminstone hinna hem för att hinna säga god natt varje kväll fungerade det.

– Den tid man hade över blev ännu viktigare att göra trevlig.

Förutom politiken, skolan och familjen har fotboll en särskild plats i Patriks hjärta. Han minns hur han satt vid radion som åttaåring 1987 och hörde på när IFK Göteborg tog guld i UEFA-cupen. Sedan dess har hjärtat klappat för Blåvitt och som vuxen har han bland annat varit med och arrangerat supporterresor till borta-
matcherna.

– På den tiden var det inte mycket som kunde stoppa mig när det var match på gång. Men det prioriterades bort när dottern föddes.

I kvällens match mellan IFK Göteborg och Landvetter IS får han ett eget internt derby i hjärtat.

– Men jag har tänkt att jag ska åka dit och stå på Landvetters sida, jag tror jag behövs bättre där. Ur Landvetters perspektiv är det ju en fantastisk match och jag kommer att vara glad vem som än vinner.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det