• Bild: Anna Mattisson
    Avslutar. Maria Nyström har tre spelningar kvar som The Naima Train. En av dem är i Mölnlycke i eftermiddag.

Lägger ned The Naima Train

Musik

I eftermiddag gör The Naima Train en av sina allra sista spelningar, i Mölnlycke kulturhus.
Härryda-Posten har träffat Maria Nyström för ett samtal om musiken, beslutet att lägga ned och det nya musikprojektet som tar vid där The Naima Train stannar.

– Det blir jag, loopstationen och en gitarr på scen, en klassisk Naima Train-spelning med alla mina bästa låtar. Det är en av mina tre sista spelningar som The Naima Train, så det blir säkert lite nostalgi, säger Maria Nyström i ett försök att sammanfatta eftermiddagens spelning i Mölnlycke.

Slog igenom tidigt

Mycket har hänt sedan hon fick sin första loopstation som 15-åring och skapade
artistnamnet The Naima Train. Med hjälp av loop-
maskinen spelar hon in
musikstrofer live och använder dem för att bygga upp låtar tills det låter som ett helt band. Hon slog igenom rejält som 18-åring, hyllades för sin känslosamma pop och har kallats drottningen av loopstationer.

Fastnade i konceptet

Från början kändes allt helt rätt. Under årens lopp har Maria Nyströms musikaliska intresse dock förändrats. The Naima Train har rört sig från den mjuka popen mot det elektroniska, men det har varit svårt att vara så fri och experimentell som hon velat. Konceptet som hon blivit känd för har hållit henne fast. Många gånger har hon också upplevt att fokuset på loopstationen och tekniken kommit i vägen för vad hon vill säga med sina låtar.

Hög press

Till slut kändes det inte
ärligt längre, hon sysslade inte med den musik hon ville skapa, tappade bort sig själv och mådde väldigt dåligt. Pressen på henne var hög.

– I musikbranchen är man beroende av att stå på sig väldigt mycket och jag är en högkänslig människa som tar åt mig av vad folk säger. Det var mycket fokus på mig och min personlighet. Jag var
bara 18 år när jag slog igenom och visste inte vem jag var.

Happy break up

Ändå var beslutet att lägga ned The Naima Train och börja om från början inte självklart.

– Jag har tvekat fram och tillbaka i flera år. Det är mycket jag släpper taget om som jag kommer att sakna. Det är som att göra slut, lite happy break up. Men så fort jag gick ut med att jag släpper The Naima Train kändes det som att en gigantisk vikt försvann från axlarna.

Experimentlusta

Nu känner hon sig mycket tryggare med vem hon är och vad hon vill.

– Jag vill gå tillbaka till att skapa musik som jag tycker är konstnärligt intressant. Det är fortfarande samma vibe, det är fortfarande jag, men jag vågar mer.

I övrigt vill Maria inte gå ut med så mycket om den nya satsningen. Vad det nya namnet blir är till exempel hemligt. Men peppen inför det nya är stor.

– Jag är extremt peppad och jätteglad! Det är första gången på hur länge som helst som jag känner att jag bara vill köra.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook