• Bild: Anna Mattisson
    Ge sig ut i världen. Namnet på bokförlaget, Uturkommun.nu, kan lätt tolkas som politiskt, men någon uppmaning att bojkotta kommunen handlar det inte om. Tvärt om. Lea vill ta tillbaka en typ av formulering som han tycker kopplats alldeles för mycket till polariserade debatter. Vad han menar med namnet är att litteraturen dels ska lyftas fram och ta stor plats, dels öppna större och mer nyanserade världar i läsarna.
  • Bild: Anna Mattisson

Släpper bok på eget förlag

Skrivande

Idén till romanen föddes för 17 år sedan.
I sommar gör Hindåsbon Lea Anthony Backhurst författardebut med Karlavagnsfältet. Samtidigt följer han en annan dröm och startar bokförlag.

Karlavagnsfältet utspelar sig år 2000 på en liten ort i Bergslagen, i skuggan av IT-boomens kollaps. Läsaren får följa två personer som tvingas möta och ta itu med händelser i sin historia.

– Karlavagnsfältet är namnet på ett gammalt under-
jordiskt gruvfält men också den plats där allt kommer upp till ytan, förklarar Lea Anthony Backhurst.

Gick inte att släppa

Han har själv släkt i Bergslagen och har klurat på bokens grundidé sedan millennieskiftet, men det var först för fyra år sedan som han kände att han hittat rätt form och kunde börja skriva på allvar. Att släppa berättelsen har aldrig fallit honom in.

– Jag var tvungen att ge fantasin och karaktärerna liv, historien var så verklig för mig. Det var en dagdröm som jag behövde sätta kött och blod på för att kunna gå vidare. Samtidigt är skrivandet väldigt terapeutiskt. Det har varit ett sätt för mig att utforska frågor kring
relationer, separationer och arv, säger Lea.

Söker komplexiteten

Han förklarar att skrivandet är hans sätt att uttrycka tankar och känslor på ett sätt som gör dem rättvisa och gör det möjligt för andra att förstå dem.

– Genom att gestalta kommer jag nära sanningen. Karaktärerna behöver inte ha rätt och vara perfekta. Verkligheten är sällan svartvit, den är komplex. Det blir tydligt i konsten.

Litterärt ligger hans intresse främst i psykologiska dramer. Böckerna får gärna beröra komplexa, djupa frågor. ”Feel bad-litteratur” som Lea kallar det, med glimten i ögat. Det ska vara lustfyllt att läsa, men inte bara lättsamt.

– Jag vill inte vara rädd för svåra frågor och de avgrunder som kan finnas i var och en av oss, säger han och berättar att Karla-
vagnsfältet både fokuserar på psykologin i karak-
tärerna och på en berättelse om samhällets förändring.

Startat förlag

Lea är litteraturvetare i grunden och har länge drömt om att skriva en egen bok. En annan längtan var att skapa ett eget bok-
förlag, vilket han passar på att göra samtidigt. I samband med att hans roman blev klar startade han förlaget Uturkommun.nu.

Tanken med Uturkommun.nu är att fylla ett tomrum mellan de stora förlagens fokus på etablerade författare och populära genre och de små förlagens ofta nischade utgivningar.

– Däremellan tycker jag att det finns utrymme att ge ut bra berättelser som inte räds för att vara svåra och inte passar in i mallarna. Jag vill skapa en plats för seriös och egensinnig litteratur, säger han och berättar att han redan fått in flera intressanta manus.

Förhoppningen är att kunna ge ut fler titlar i höst.

Sin egen bok har han gett ut både med hård och mjuk pärm, i en finversion med ask och extrapresent och som e-bok.

Modernt sätt

Att starta bokförlag i en tid då många förlag har det rejält kämpigt ser han inte som något bekymmer. Han använder sig av print on demand och trycker bara upp så många böcker som behövs. Han har en liten stab av korrekturläsare, redaktörer, formgivare och fotografer som han bara tar in när det behövs och all försäljning sker över internet. Nätverkande, marknadsföring och
annat som ska göras sköter han vid sidan av ett annat jobb, vilket gör att fokus inte behöver ligga på att göra snabba, stora vinster. I stället kan Lea lägga krutet på att förverkliga sina och andras drömmar.

– Jag tror på litteratur som en kraft att ta plats i världen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook