• Bild: Anna Mattisson
  Ställer ut. Monika Ruzek, från Mölnlycke, går en akvarellkurs tillsammans med Lena Zimmerman. Nu visar de upp några av sina nyaste bilder i Mölnlycke kulturhus.
 • Bild: Anna Mattisson
  Englandsresa. Lena Zimmerman spenderade en del av sommaren med att cykla i norra England. En resa som ledde fram till många av utställningens akvareller.
 • Bild: Monika Ruzek
  Detaljer. Monikas bilder är ofta detaljrika och fotografiska. Något hon vill våga släppa.
 • Bild: Monika Ruzek
  Regnet kommer. Moln är en av Monikas favoritmotiv.
 • Bild: Monika Ruzek
  Fågelälskare. En gröngöling á la Monika Ruzek.
 • Bild: Monika Ruzek
  Nöjd. Monika Ruzek siktar mot att släppa kontrollbehovet och måla friare, mer "akvarelligt". Den här bilden blev hon nöjd med.

Visar sommarens akvareller

Måleri

– Vi har svettats hela sommaren. Boka utställningsplats innan man har något att visa, då får man ligga i, säger Monika Ruzek muntert.
Men klar blev både hon och målarkompisen Lena Zimmerman. Just nu visas deras gemensamma akvarellutställning på konsthyllan i Mölnlycke kulturhus.

En skata vid en fönsterruta följer långsamma regndroppar med blicken. Ett gammaldags tåg rusar fram med rök bolmande ur skorstenen. Klargrönt gräs växer tätt runt en rostande traktor på landet. Monika Ruzek ser kritiskt på sin traktorbilds grönska.

– Jag lägger på för många lager. Akvarell ska helst vara lite luftigt, du jobbar med det vita pappret, säger hon och pekar på det enligt henne alltför kompakta gräset.

Vill släppa kontrollen

Hon har fler saker hon vill behärska också inom akvarellen. Alla bilder hon ställer ut utom en är detaljrika och fotografiskt realistiska, en stil som många strävar mot. Själv drömmer hon om att kunna släppa taget om det kontrollerade och låta färgen flyta ut mer, vara mer abstrakt. Hon jämför det med jazz: nu har hon övat målandets skalor så länge att hon vill tillåta sig att vara friare och improvisera med all den kunskap hon skaffat sig. Men det är svårt att inte vara där och dutta dit exakthet.

– När jag tittar på andras konst kan jag fascineras av det detaljerade, fotorealistiska, av hantverket. Men jag tycker det är lite tråkigt. Det säger mer när jag får tänka lite själv, förklarar hon.

Fåglar och landskap

Ett av Monikas absoluta favoritmotiv är fåglar och alla flygande varelser hon målar har hon sett själv.

Målarkompisen Lena Zimmerman, som hon ställer ut tillsammans med, har främst fastnat för blommor och landskap. I utställningen har Lena också med flera bilder från en cykelresa genom norra England. Några bilder är från Dalarna, en från Kebnekaise och en är en vy över Landvettersjön.

Precis som Monika har Lena sysslat en hel del med olja tidigare, men är nu helt inne på akvarell. Hon lockas av utmanin-
gen i tekniken,
berättar hon.

– Jag tycker att det är en fantastisk teknik. Akvarell har sitt eget liv och är ganska svårt. Alla färger
reagerar på olika sätt så det finns mycket att lära sig. Det är kul att lära sig nya saker.

Lena beskriver sin
målarstil som färgstark, vilket kanske oftare brukar kopplas ihop med exempelvis akryl. Att få den tunnare, genomskinliga akvarellen att lysa av färg utan att det blir så många lager att kulörerna grötar ihop sig och skirheten försvinner är klurigt och spännande, menar hon.

– Jag vill få till en fin akvarellteknik så färgens egenskaper kommer fram.

Monika Ruzeks och Lena Zimmermans akvareller hänger i Mölnlycke kulturhus fram till den 26 augusti.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det