Martina krönikörejfrilagdFYKRANT

Närvarande samtal har blivit en bristvara

Gästkrönikan

Mitt dagliga arbete består av möten med människor som av olika skäl sökt någon att samtala med om sina liv. Det är människor i olika skeden i livet som behöver gå igenom frågor med sig själva. Det är en ära för mig att få ta del av så många människors
förtroende och meningsfulla
samtal. I terapirummet krävs tillit och närvaro och att man inte duckar för de stora frågorna. Frånvaron av ringande mobiltelefoner, smsnoteringar och statusuppdateringar är given. Detta möjliggör tanke och kreativitet, intensitet, känsla av närvaro och av att samtalet är viktigt.

Vi lever i en tid där sociala medier, appar och nyhetsflöden tar mycket av vår tid. Vi omsluts av digitala medier från morgon till kväll, till och med nattetid för en del. Ett knapptryck bort finner vi information om vad som händer på andra sidan jordklotet. Men den stora utmaningen är för många att ta reda på vad som händer i det egna livet och vad som händer inom oss. Det krävs mod att blicka inåt, att lägga örat mot själen och uppmärksamt ta emot det som kommer. Människan bär på en enorm kraft och rikedom och nyckeln till detta rike bär var och en själv. Men det är lätt att glömma att det är så. I vårt informationskonsumerande samhälle hamnar lätt frågan utanför en själv.

Det krävs en närvaro som idag kan vara svår att nå när vi ständigt översköljs av den digitala, parallella verkligheten.

De stora frågorna kring vårt varande rister i oss men får inte uppmärksamheten. Vi överger våra själsliv för den tillrättalagda ytan på sociala medier. När vi överger vårt inre liv blir vi ensamma
och förankringen brister. Tröstar oss med likes i stället för kramar.

Närvarande samtal människor emellan blir till en bristvara. När vi inte längre kan vara fullt här och nu skapas en splittring, som gör något både med den som berättar och den som lyssnar. Vi tappar tråden och känslan.

Att ge någon sin tid är en gåva, något av det finaste vi kan ge. Tid, närvaro och kärlek lägger grunden för goda relationer och ökar förutsättningarna för god psykisk hälsa.

  • Martina Börjesson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook