Regeringen vill satsa på Landvetter södra

Härryda kommun

Landvetter södra stod först på listan när bostadsminister Peter Eriksson presenterade nio förslag till nya hållbara städer som regeringen vill satsa på.
– 2026 ska det finnas en station och den första täta kärnan ska vara på plats, säger kommunalrådet Per Vorberg M).

Per Vorberg är mycket glad över beskedet att regeringen är med på tåget och vill satsa på Landvetter södra, en helt ny stad för 25 000 invånare som Härryda kommun har planer på att bygga.

– Regeringen tycker att detta är ett spännande och intressant projekt. Vi har fört samtal med regeringens samordnare Johan Edstav och har vetat om att detta var på gång, men vi blev ändå glada när vi såg att vi stod med på listan, säger han.

100 000 nya bostäder

Det var i fredags som
bostadsminister Peter Eriksson presenterade en lista på nio olika projekt i sex olika kommuner som regeringen vill vara med och stötta.

– Totalt handlar det här om cirka 100 000 nya bostäder. Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för
exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla om nya spår, stationslägen och stöd till innovationer, sade Peter Eriksson.

Landvetter södra är tänkt som ett stationssamhälle som ska byggas kring en ny station utmed järnvägen mellan Mölnlycke och Landvetter flygplats. Att regeringen nu ger sitt stöd till Landvetter södra tolkar Per Vorberg som att regeringen också kommer att se till att järnvägen byggs ut så fort som möjligt.

Sätter fart

Klartecknet från rege-
ringen innebär att Härryda kommun kommer intensifiera arbetet med att planera för den nya staden. Det handlar till exempel om att färdigställa översiktsplaner och sluta samarbetsavtal med framtida exploatörer.

Per Vorberg räknar med att det kommer att dröja några år innan spaden sätts i jorden. Målet är dock att stationen ska vara på plats 2026 och att stadskärnan då ska ha börjat ta form.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillahppafacebook