• Fotograf: Tomas Gunnarsson
  • Fotograf: Tomas Gunnarsson
  • Bild: Anna Mattisson

Bilder som vill förändra

Fotografi

– Det handlar om att skapa bilder som inte begränsar hur vi får vara. Vi behöver förebilder för att förstå vad vi kan göra och vilka vi kan vara, säger Tomas ”genusfotografen” Gunnarsson.
Den här veckan visas hans utställning ”Bilder som förändrar världen” på Mölnlycke kulturhus.

– Jag vill att besökarens känsla efter utställningen ska vara att man får vara den man är och ha de yrken, intressen och kläder man vill utan att begränsas av snäva roller, säger Tomas Gunnarsson.

I hans fotoutställning möts vi av bilder på några av alla dem som inte håller sig till de rollerna. Här syns en man med lila blommor i skägget, en kvinna i
hijab, kostym och slips, två kvinnor med gråsprängt hår som förälskat håller om varandra och en pojke i klänning och finsmink som kramar sin pappa.

Matas med det ”normala”

Tomas berättar om bilderna, förklarar att det oftast inte är den här sortens bildspråk vi möts av i samhället. I stället matas vi undermedvetet av bilder av hur vi ska vara för att vara ”normala” och ”riktiga” kvinnor och män. Vi lär oss hur vi ska se ut, vilka livsval vi ska göra och hur vi ska känna, beroende på kön. Vi lär oss också om normer– vad som är en normal familj, hudfärg, kropp och sexuell läggning.

Representerade bara vissa

Bilder som förändrar världen kom till genom ett samarbete med Gävle kommun. Tomas skapade en handbok åt kommunen för att berätta hur det går att skapa bilder som speglar och inkluderar alla i samhället i stället för bara dem som håller sig inom normerna.

Tomas berättar att Gävle upptäckt att de nästan alltid använde sig av bilder på vita personer, heterosexuella familjer och personer utan funktionsnedsättningar
i sin kommunikation med invånarna.

Inkludera utan att markera

– Med Bildhandboken och utställningen vill vi visa hur viktigt det är att alla får synas. Det som syns är det som ses som normalt. Får bara en typ av kropp eller familj synas ses de som inte lever upp till den bilden som mindre önskvärda eller konstiga, säger han och fortsätter.

– Bilden har möjligheten att visa att hudfärg, kön, sexuell läggning, religion och funktionsnedsättningar är obetydliga detaljer i helheten som gör oss till människor.

Tomas tar en av utställningens foton som exempel. Nioåriga Alma spelar elhockey. Hon kan inte gå, men sitter i en specialstol på hjul och spelar inomhus-hockey ändå.

– Det är en aktiv bild, hon var skyttedrottning i den matchen. Vi satte henne på en affisch om höstlovsaktiviteter i Gävle kommun, där hon bara får representera en vanlig unge. Det handlar om att inkludera utan att markera.

Vill lära oss läsa

Tomas Gunnarsson berättar att mycket också handlar om att lära sig läsa bilder. Om vi inte ser hur vinklar, perspektiv och uttryck i en bild påverkar oss går det ofiltrerat rakt in i vårt undermedvetna.

– Det finns till exempel sätt som kvinnor förminskas genom att de fotas snett uppifrån, ska le på bild och fotograferas i trevliga miljöer. Det spär på könsrollen att kvinnor ska behaga. Den kvinna som inte ler och som tar plats provocerar. När en man inte ler på bild tänker ingen ”vilken bitch han verkar vara”.

Utställningen hänger kvar till på lördag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det