• Bild: Anna Mattisson
    Ont? Lite rouge runt om får såret att se extra infekterat ut.
  • Bild: Anna Mattisson
    Provar på. Mölnlyckebon Anton Krig, Rävlandabon Marie Sörensen och Landvetterbon Vicent Bergström var alla på Kultfabriken för första gången i torsdags. Skräcktemat och teatern lockade.
  • Oroväckande figurer. Kultfabrikens skräckdag i torsdags avslutades med en musikteater. Med enkla knep och tankar kring rörelsemönster, beteende och ljud skapade deltagarna karaktärer för att skrämma publiken helt lagom mycket.

Blod och skräck i Kultfabriken

Landvetter

När barnen gick in genom dörren var allt som vanligt. När de kom ut var det med djupa sår i ansiktet, blod och ärr över händerna och mörka skuggor under ögonen.
I torsdags var det skräcktema på Kultfabriken i Landvetter kulturhus med teatersminkning, ljudeffektskapande och skådespeleri.

– Sedan kan ni ta svart mitt i så ser såret djupare ut. Och så kan ni sätta rött omkring och lite rouge över så ser det infekterat ut, säger Landvetterbon Gabriel Welin och visar på sig själv.

Gabriel gick själv på Kulturskolan för ett par år sedan och jobbar nu på Lisebergs spökhus. Den unga skaran som dykt upp för att lära sig sminka sår och läskigheter lyssnar uppmärksamt på alla tips och skyndar iväg för att prova själva.

Kul att bli läskig

Anton Krig, Marie Sörensen och Vicent Bergström vrider upp burkarna på latex och vax och börjar sitt skapande.

– Jag har alltid älskat halloween, det är kul att göra sig lite läskig. Och så ska jag på halloweenbal med scouterna snart så jag tänkte att det är bra att öva, säger Marie Sörensen och klibbar fast grunden till ett skotthål i pannan.

Vicent Bergström övar på att sminka sig till en karaktär i skräckfilmen Smiley.

– Jag gillar gothic fashion och alternativstilar och det mörka som finns där finns på halloween också. Det är mysigt.

Ingen av dem har varit på Kultfabriken förut men lockades av skräcktemat. Anton och Marie går dessutom i Kulturskolans teatergrupp och ska vara med och skapa en skräckvandring för barn i Ekdalaskolans aula på fredag. Då kan det vara bra att öva lite på karaktärer och teatersminkning innan.

Kedjor och stråkar

De barn och ungdomar som är med på Kultfabrikens skräckträff får inte bara lära sig sminka sig obehagligt och blodigt. De provar också på att skapa ljudeffekter med saker som rasslande kedjor, fiolstråkar på cymbaler och klirrande flaskor, och att skapa läskiga karaktärer till en teaterföreställning som ska visas för föräldrar och andra besökare som avslutning på kvällen.

Stirra med gråtljud

Fokus i teatergruppen ligger på att hitta läskiga uttryck och skapa en ruggig stämning. Deltagarna samlas i ett hörn under ledning av teaterlärare Pernilla Klockars som tipsar om sätt att skapa en lagom obehaglig upplevelse för publiken.

– Kan ni sitta lite som om ni inte vill synas? Och du kan klia dig en massa, som om du har böldpest! Bra. Har ni något litet ljud också som är läskigt? Kanske gråtljud eller ljudet av någon som fryser jättemycket? Här är er position när vi börjar, säger hon.

Deltagarna testar genast och undan för undan utvecklas scenen med plötsliga rusningar, fall, stirrande blickar och utsträckta händer som nästan nästan når fram. Snart är de redo att möta sin publik.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det