• Bild: Anna Mattisson
  Färg och form. Lökar kan blomma på alla möjliga vis. Krokus, tulpaner och amaryllis hör till de mer välkända, men det går också att få till ovanligare lökrabatter.
 • Bild: Anna Mattisson
  Annat. Det blev inga ljusgula krokus för Monica Wendt i söndags. Flera tips och andra lökar fick hon dock med sig hem efter samtal med trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma.
 • Bild: Anna Mattisson
  Trädgårdsintresserad. Rasmus Widegren drog med sin syster Karolina till lökdagen. Vad som kommer upp i hennes trädgård sedan han planterat sina favoriter där återstår att se.
 • Bild: Anna Mattisson
  Vårtecken. Krokus är ett tydligt tecken på vår. För att de ska komma upp i tid gäller det dock att plantera dem ungefär nu.

Botaniserade bland lökar

Mölnlycke

I söndags var det lökdag på Råda säteri.
En jämn ström trädgårdsglada flöt in för att inspireras och hitta blomsterknölar att ladda rabatterna med inför våren.

Det är stillsamt men hjärtligt på Råda säteri. Bland de robusta lådorna med lökar och blombilder småpratar folk med nyfikna blickar.

Två av dem är syskonen Rasmus och Karolina Widegren. Rasmus har just avslutat en praktik hos Råda säteris trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma och har ett djupt rotat intresse för lökarna de passerar. Till Karolinas stora glädje.

– Det är perfekt! Rasmus kommer till mig och säger ”Du, jag har fått en idé! Kan jag plantera det här hos dig?”, säger hon och förklarar att brodern inte har någon egen trädgård att odla i.

Spontana inköp

Någon övergripande strategi för Karolinas trädgård har inte Rasmus. Inte med dagens lökinköp heller.

– Ser jag något jag gillar så gillar jag det. Sen får man ta reda på om den blomman trivs i trädgården och så, säger han och berättar att han gillar när det händer mycket i rabatterna.

– Just med lökar tycker jag att det får vara rätt mycket färg, det ska explodera.

Mölnlyckebon Monica Wendt är inne på samma färgglädje och försöker hitta blommor i alla kulörer. Just nu är hon på jakt efter ljusgula krokus, som hon sett växa i rabatten mellan Hulebäcks busshållplatser.

Säkra kort

Sortmässigt kör hon på säkra kort: provar sig fram i olika delar av rabatten och satsar på olika färger och stilar på de lökväxter hon märker trivs.

– Man provar olika sorter, det som går bra får bredda sig. Sedan får man hitta rätt förhållande i trädgården. Funkar det inte på ett ställe kanske det går bra på en annan plats. Trädgårdar är ett ständigt flyttande av växter, det är en utmaning och glädje, säger hon.

Gerben Tjeerdsma vandrar runt bland löklådorna och myser. Hela dagen har det kommit folk som delar hans intresse för växter och som är nyfikna på att lära sig mer.

Se till att löken trivs

När det gäller val av lökväxter tycker Gerben att det allra viktigaste
är att man ska gilla utseendet på den blomma som ska planteras. Sedan är nästa steg att läsa på lite för att se om den trivs i ens trädgård. Ska den stå soligt? Måste den hållas fuktig? Olika lökar har skilda krav på sina nya hem.

Gerben har också en del knep för den som vill få sin trädgård att vara fin länge. Han tipsar om att blanda
in giftiga växter, som påskliljor, bland de mumsiga tulpanerna för att fördröja attackerna från sugna rådjur och harar. Det går också att blanda in blommor från familjen allium, som gräslök och andra lökar som vi använder i matlagningen.

– Det äter de inte heller.

Ett annat tips är att inte vänta för länge med att plantera sina lökar och knölar. För att de ska hinna bilda rötter innan frosten kommer är det dags att gräva ned dem nu, eller i alla fall snart.

– Plantera dem direkt så är du inte fel ute, säger Gerben.

Precis som med allt går det mode i vilka lökväxter som är populära och vilka färger folk vill ha. I Sverige tycker sig Gerben just nu se ett mode där många vill ha vita och svarta lökblommor i sina rabatter, lite tvärt emot Rasmus och Monicas val alltså.

– Gult går inte alls i Sverige, ”gult är fult” här. Jag försöker ändå sälja
gula för jag tycker att det är så vackert, säger Gerben och berättar att till och med bland påsk- och pingstliljor är de vita blommorna populärast.

– Det ska oftast vara lite minimalistiskt. Som i nordiskt mode i stort, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det