• Bild: JENNY FÖRANDER
    EGEN MUSIKSTUDIO. Än så länge har Thomas Andersson sin musikstudio i ett rum hemma i lägenheten, men så småningom hoppas han kunna skaffa sig en större studio.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    MIXAR LJUD. Thomas Andersson demonstrerar hur det går till när man mixar ihop olika ljud för att skapa något helt nytt.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    FRIVILLIG BASIST. Thomas Andersson vill hellre stå i bakgrunden och spela bas än vara frontfigur.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Designar med ljud

Profilen

I juni drog Mölnlyckebon Thomas Andersson igång sitt eget ljuddesignföretag Spinnin Sinn Sound Development.
Första uppdraget:
Att mixa ljudet till en versionering av en Volvoreklam för produktionsbolaget F&B Studios.
– Jag höll på att trilla av stolen när jag fick jobbet, säger Thomas.

Thomas Andersson minns inte när han var så nervös senast som när han skulle presentera ljudet till reklamfilmen för sin uppdragsgivare. Skulle de gilla resultatet eller hade han för alltid bränt sina chanser hos en potentiell storkund?

– Efter ett par timmar ringde de och gav mig två jobb till. De var väldigt nöjda och jag fick ett kvitto på att jag har koll på det jag gör, säger Thomas.

Skulle bli chef på SKF

Han hade egentligen siktet inställt på att göra karriär inom SKF. Samtidigt som han jobbade heltid som maskinoperatör läste han en utbildning i produktionsutveckling på Chalmers med målet att bli produktionschef.

Innan han var färdig med utbildningen skedde dock stora omstruktureringar på SKF som grusade hans planer.

– Det var en väldig rotation på personalen och när jag väl var klar fanns det inget jobb att få, säger Thomas.

Samtidigt blev många av hans kollegor varslade om uppsägning. Thomas bestämde sig för att lämna och gav därmed en av de varslade kollegorna möjlighet att stanna kvar i hans ställe.

Växande intresse

För egen del ville han ge sig chansen att satsa på ett intresse som vuxit fram vid sidan av jobbet.

– I tonåren höll jag mest på med idrott, framför allt fotboll i Kållereds SK, men det blev svårt att hålla igång med träning och matcher när jag gått ut gymnasiet och började jobba skift på SKF. Då fick jag ett tomrum att fylla och började spela bas. När jag hittar något jag tycker om blir jag väldigt fokuserad på just det och jag hade ju några år att ta ikapp, säger Thomas.

Han blev basist och sjungande frontfigur i bandet State of Collision.

– Jag har försökt många gånger att gå över till gitarr men det är inte lika kul, det känns bra att spela bas. Även om jag var frontfigur och förste sångare i bandet tycker jag egentligen mer om att stå lite längre bak och hålla ihop bandet, säger Thomas.

Basister förebilder

Bland de musikaliska förebilderna återfinns också enbart basister; Metallicas Cliff Burton, Nikki Sixx i Mötley Cruë och Duff McKagan i Guns n’ Roses.

– Cliff Burton dog 1986, samma år som jag föddes så jag har tyvärr aldrig fått se honom, säger Thomas.

Han beskriver det egna bandets musik som en mix av flera totalt olika musikstilar, därav namnet på bandet.

– Jag var mer åt hårdrock från 80-90, någon i bandet var skatepunkare, en var mer country och så hade vi en indie-kille, säger Thomas.

Det gick så långt som till en plats i regionfinalen i Emergenzafestivalen, Europas största tävling för osignade band, och en turné i Östeuropa. Sedan tyckte Thomas att bandet hade stagnerat och tröttnade.

– Jag tycker att det är utveckling som är det roliga så när vi inte utvecklades mer dog intresset lite. Vi var 30 plus allihop och det var annat som prioriterades högre, säger Thomas.

Jobba med sitt intresse

Hans intresse för musik och ljudteknik hade dock vuxit allt mer och till sist var det hans sambo som föreslog att han borde ha det som jobb i stället för att lägga all sin lediga tid i replokaler och hemmastudios.

– Jag kände det själv också, säger Thomas som efter att han slutat på SKF hoppade på en ettårig utbildning till musikproducent och ljudtekniker i Varberg.

Fick ljudsätta filmer

Planen var hela tiden att bli frilansande ljudtekniker, men vårens praktik på dataspelsföretaget Paradox Interactive fick honom att ge sig in på en lite svårare väg.

– Det är ett av världens största företag inom genren historiska strategispel. Jag praktiserade som ljuddesigner hos dem i Stockholm i två månader, berättar Thomas.

Där fick han lära sig mer om hur man skapar och mixar ljudeffekter och fick själv redigera flera trailers för olika spel.

– Det är ett väldigt kreativt arbete.

Thomas berättar om hur man kan skapa ljud av steg i snön med hjälp av potatismjöl eller flygplansljud med en vanlig kontorsfläkt.

– Min handledare sa att nu är jag trött på alla ljud vi har. Då tog han en mikrofon och så gick vi runt på kontoret och spelade in ljud från dörrar, skrivare, datorer.

Olika ljud kan sedan mixas ihop i datorn för att få fram nya spännande ljud. Till exempelvis ett science fiction-spel går det att leka mer med nya ljud eftersom ingen kan säga vad som är rätt eller fel. Till ett historiskt spel gäller det att skapa ljud som är så autentiska som möjligt.

– Om man bara använder ett ljud blir det ganska platt så därför brukar man ofta blanda flera olika ljud för att det ska låta bra, säger Thomas.

Går göra bättre

Numera har han svårt att se en film utan att tänka på ljudet och fundera på vad som hade kunnat göras bättre. Han kan ofta höra att skådespelarnas röster spelats in i en studio och lagts på i efterhand.

När han nu kastar sig ut i världen som egenföretagare hoppas han på uppdrag både som ljuddesigner till filmer, spel och reklam och som ljudtekniker och musikproducent. Än så länge har han sin musikstudio i ett rum i lägenheten i Mölnlycke men om några år siktar han på att kunna hyra en större lokal med plats för ett helt band.

– Det hade varit kul att samarbeta med ett band, att vara med tidigt i deras karriär och få utveckla deras ljud, säger Thomas.

Jobba med Zlatan

Ett annat drömuppdrag vore att få göra en Volvoreklam där Zlatan Ibrahimovic medverkar.

– Det hade varit stort. I framtiden hade det varit kul att göra långfilmer men just nu är det bra för mig att göra fler korta filmer som jag kan visa upp när jag söker andra uppdrag, säger Thomas.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det