Det brinner en eld i varje hjärta

Gästkrönikan

Varje vecka möter jag människor som på olika sätt kämpar i sina kärleksrelationer. Inte sällan finns en frustration, något som pågått länge och en oförmåga hos paret att tillsammans hantera problemet. I detta finns ofta en splittrad och oense uppfattning om problemet och om vikten av att försöka lösa något. Låsta positioner. Ju längre tiden går, desto större risk för cementering av ohälsosamma roller och missuppfattningar. En dynamik där själslig utarmning ramar in vardagen.

Kommunikation är en gynnsam faktor. Att sopa viktiga frågor under mattan är något av det sämsta vi kan göra. Under mattan kan frustration, ilska och besvikelser gro i det tysta och växa till svårsmälta hinder som paret i värsta fall inte längre förmår ta sig förbi, om det går för lång tid. Att prata om problemen skapar möjlighet att lösa dem. I kommunikation handlar det om att våga och orka lyssna på varandra.

Förmågan att kunna be om förlåtelse är en fråga om att kunna bevara relationen över tid. I frågan om förlåtelsen finns omsorg om och respekt för den andres person och känslor men även möjlighet till reparation och läkande av sår i relationen.

Det brinner en eld i varje hjärta. Någonstans inom var och en av oss, finns allt det där som är vi. Allt det som är jag tillsammans med dig. När människor tappar respekten för varandra förlorar de möjligheten att se den andres hjärta och själ och i detta bärs relationen av svaga ben över en avgrund av tomhet och ensamhet. Här speglar vi varandra i självförakt och låter gemenskapens plats bli övergiven.

Relationer är något av det finaste men också något av det svåraste vi har. När relationer fungerar dåligt kan de försvaga oss och ta fram det sämsta i oss. När de fungerar bra skapar de meningsfullhet och glädje i våra liv. I relationer lever vi vår längtan och skapar drömmar och liv tillsammans. I detta kan vi växa och hela varandra.

  • Martina Börjesson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det