Det hjärta som brinner, det brinner inte alltid ändå

Gästkrönikan

Farfar hade kommit hela vägen från Tranås. Han skulle titta och heja på det yngsta barnbarnet som nu skulle vara med och försvara de egna gulsvarta färgerna mot, det för säsongen nybildade, fotbollslaget BK Bifrost.

Han hade längtat hela veckan efter att farfar och farmor skulle komma. Vid sidan av Keegan, Maradona och Karl-Heinz Rummenigge var farfar hans stora idol. Roliga farfar. Farfar som lärde honom fiska. Farfar som alltid var snäll.

På träningen hade han berättat för tränaren att farfar skulle komma på matchen och han hade halvt fått löfte om att spela forward. Tänk om han skulle göra mål.

Matchdagen kom. Farfar hade med sig godis och farmor hade stickat en tröja. Han önskade i och för sig att hon hade glömt den, men sa artigt tack och kramade om dem båda.

Han sjöng inombords av glädje på väg till matchen. Vilken dag det här skulle bli.

I omklädningsrummet gick tränarna igenom hur de skulle spela och vilka som skulle börja. Han skulle få komma in efter ett tag. Matchen var både spännande och jämn. I halvlek stod det 1–1. Han var redo att hoppa in. Tränaren sa ”Snart …”. Nu var det 5 minuter kvar, de ledde. 2–1. Han frågade ”Får jag komma in snart?”. Tränaren svarade snällt ”Vänta, vi får inte tappa”. Sen tog matchen slut.

På väg hem hörde han farfar fråga pappa ”Är det för han är lat som han inte får spela?”. Han gick in på sitt rum. Stängde dörren och slet gråtande ned planscherna på Keegan, Maradona och Karl-Heinz Rummenigge. Allt medan det, fram till nu, brinnande fotbollshjärtat sakta men säkert slocknade. För alltid.

Samtidigt som värsting-
gänget drev omkring i en annan del av staden och värvade unga killar att sälja droger.

Idrotten har naturligtvis utvecklats sedan dess och det finns fler tankar än att vinna varje match oavsett pris.

I Riksidrottsförbundets idéförklaring ”Idrotten vill” kan man bland annat läsa om att prestera genom att ha roligt. Viljan att utveckla människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som
socialt och kulturellt. Viljan att väcka ett livslångt intresse för idrotten och inte minst viljan att bedriva idrott där både de elitsatsande och breddidrottarna har en naturlig plats och lika utrymme.

Naturligtvis handlar det fortfarande om viljan att vinna. Frågan är bara om man vinner mer sällan nu för tiden?

  • Fredrik Löfgren
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det