Grannar riktar kritik mot LPS verksamhet

Härryda

Mängden flygparkeringar i allmänhet och Landvetter Parkering Service (LPS) i synnerhet är ett stort samtalsämne på orten Härryda.
Härryda-Posten har träffat några starkt kritiska lokalinvånare.

Sedan augusti har Härryda-Posten fått flera samtal från upprörda Härrydabor som haft synpunkter på LPS och långtidsparkeringarna som vuxit upp i Härryda.

I slutet av september träffade jag tre lokalinvånare för att prata om situationen. Alla tre känner sig otrygga och vill vara anonyma. I den här texten används därför de fiktiva namnen Per, Marcus och Lars.

Oro över säkerheten

Marcus och Lars bor i närheten av LPS inhägnade parkeringsplats och är mycket kritiska till hur parkeringen skötts från i somras och framåt.

– Man är orolig för vad som ska hända när vintern kommer när bilarna sticker ut i vägbanan sådär. Det handlar om säkerhet, säger Lars och menar att det blir svårare att se bilarna utanför LPS inhägnad när mörkret tätnar och att någon kommer att råka köra in i en parkerad bil.

– Och tänk när det börjar snöa, hur ska det gå att ploga?

Marcus berättar att han slutat gå längs vägen förbi Dansereds gård sedan bilarna börjat parkeras utanför LPS staket.

– Hur ska du kunna gå i vägrenen? Det står bilar överallt, du måste gå och cykla mitt på vägen för att komma förbi. Det finns inga säkerhetsmarginaler, du kan inte ens cykla ner i diket,
säger han.

Svårt att ta sig förbi

Han har också haft svårt att ta sig förbi med bil eftersom företagets minibuss parkerat på vägbanan när passagerare ska stiga på och av för transport till och från flygplatsen.

– Säkerheten är den största bristen. Och bristen på information från kommunen om vad som händer.

Både Lars och Marcus känner till att företaget inte har bygglov för sitt kontor och att de ställt bilar på Trafikverkets mark.

– Det känns väldigt oseriöst, säger Lars.

– Om kunderna visste hur deras bilar hanteras och vilka säkerhetsrisker de tar skulle de säkert betala mer för att stå någon annanstans, säger Marcus.

Lång lista med kritik

En hel del kunder är redan mycket kritiska. På företagets gamla, men av kunder fortfarande aktiva, Facebooksida har tre personer gett högsta betyg åt företaget i år. Antalet kritiska röster ringlar betydligt längre. I fliken för recensioner kritiseras LPS i inlägg efter inlägg. På en nyare och mycket mindre aktiv Facebooksida har företaget ingen flik för recensioner.

Varken Marcus eller Lars har något emot parkeringar i Härryda, men tycker att det känns olustigt att bo i närheten av en verksamhet som de uppfattar som både oseriös och trafikfarlig.

– Parkera men sköt er! Och var rädda om oss boende och miljön, säger Marcus.

Vill ha färre parkeringar

Per har kontaktat både Trafikverket, polisen och Härryda kommun vid ett flertal tillfällen för att få till en förändring. Han är upprörd både över LPS verksamhet och över den allmänna mängd parkeringsplatser han ser dyka upp på sin hemort.

– Som gammal Härrydabo vill jag inte att min ort ska bli en parkering. Jag vill att det ska finnas fokus på småskalighet som Bed ’n breakfast och den sorterns service för flygplatsen. Parkeringarna är verksamhet som pågår dygnets alla timmar, de som bor här får ingen lugn och ro, säger han.

Lockande för tjuvar

Han är också rädd för att parkeringsverksamheten ska locka till sig tjuvar.

– Hade jag varit tjuv hade jag varit vid järnvägen för länge sedan, säger Per och fortsätter.

– Våra myndigheter är bedrövligt flata. Stick ut huvudet! Gör något!

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det