• Bild: Anna Mattisson
  September. Så här såg det ut när Härryda-Posten tittade förbi i slutet av september och enligt grannar och kommunen är det en vanlig syn. Ett 20-tal bilar står parkerade utanför LPS inhägnade område, vissa av dem utstickande i körbanan.
 • Bild: Anna Mattisson
  Mitt i vägen. Minibussen som ska köra kunder till flygplatsen parkerar i körbanan. En vanlig syn i september.
 • Bild: Anna Mattisson
  Utan bygglov. LPS har använt Trafikverkets mark vid järnvägen i Härryda för att parkera bilar. Själva skriver de att de bara parkerar på mark de har tillstånd för.
 • Bild: Anna Mattisson
  Järnvägen i september. Bilar parkerade på Trafikverkets mark.

Hård kritik mot parkeringsbolag

Härryda

Sedan i somras har Landvetter Parkering Service parkerat bilar på mark som inte är deras och bedrivit verksamhet på sätt som upprör både bilägare, myndigheter och boende i området.
Nu planerar Trafikverket, Härryda kommun och polisen att ha ett gemensamt möte för att hitta sätt att få bukt med problemet.

På Landvetter Parkering Services (LPS) Facebook-sida står att de erbjuder ”En säker, insynsskyddad och bevakad parkering.”På företagets hemsida står att ”Verksamheten är i dag bemannad dygnet runt.”

I verkligheten har det sett helt annorlunda ut fram till i slutet av förra veckan. LPS har en inhägnad parkeringsplats mitt emot Dansereds gård där de fått tillstånd att bedriva parkeringsverksamhet, men alla bilar som lämnas in har inte stått där. När Härryda-Posten körde förbi i slutet av september stod ett 20-tal bilar utanför grindarna på Trafikverkets väg, flera med bakänden en bit ut i körbanan, och enligt grannar och kommunen har det sett ut så sedan i somras. Det avrinningsdike som Trafikverket grävt längs vägkanten har också fyllts igen av någon så bilarna utanför stängslet ska rymmas.

Utan tillstånd

Sedan början av september har LPS dessutom parkerat ett stort antal bilar helt obevakade och utan tillstånd på Trafikverkets mark på Stationsvägen, intill järnvägsspåret.

Förutom att företaget parkerat bilar utanför marken de har bygglov och tillstånd att använda för sin verksamhet har de också fått annan kritik. Den 10 september stoppades en av minibussarna de använder för att köra kunder till flygplatsen i en trafikövervakning. Polisen upptäckte då att bussen hade 16 platser medan det stod åtta i registreringsbeviset, vilket betyder att företaget i ett svep bröt mot två lagar och en förordning.

Det kontor som finns på området är byggt utan tillstånd och kommunen väntar fortfarande på kompletteringar till den ansökan om bygglov i efterhand som slutligen lämnats in för byggnaden.

Stannar på vägen

Att LPS minibussar parkerar mitt på vägen utanför deras lagliga bilparkering för att släppa på och av resenärer bidrar också till att uppröra grannar och näringsidkare som har svårt att ta sig förbi.

När Härryda-Posten tog en tur till området i måndags var bilarna borta från Stationsvägen och det stod betydligt färre utanför LPS grindar än det gjorde sista september. Enligt uppgifter till Härryda-Posten försvann bilarna i fredags.

En tjänsteman på kommunens bygglovsenhet (som önskat vara anonym) tror dock inte att förändringen kommer bli långvarig.

– Bilarna har varit borta från vägen en gång tidigare, då kom de tillbaka efter en vecka. Jag tror inte det här är slutet på historien, säger tjänstemannen.

Gemensamt möte

Härryda kommun, Trafikverket och polisen känner väl till vad som händer runt Landvetter Parkering Service och planerar att ha ett gemensamt möte för att komma fram till hur de långsiktigt kan få bukt med problemet med LPS felparkerade bilar.

– Vi vill att det ska bli ordning och reda på parkeringsplatserna i Härryda, men det är svårt. Det är svårt att få tag på någon på Landvetter Parkering Service över huvud taget, säger tjänstemannen som hoppas att mötet ska leda till konkreta förändringar.

– Vi vill få upp parkeringsförbudsskyltar. Då kan man bötfälla bilisterna och det tror jag inte att resenärerna som lämnat sina bilar till parkeringsföretaget blir så glada för.

Härryda-Posten har också pratat med två ansvariga på Trafikverket. Vid en intervju förra veckan hoppades den ena att det kommande mötet skulle leda till att parterna gemensamt hittar en lösning för att få bort bilarna från Trafikverkets mark vid järnvägsspåren. Då hade det gått flera veckor av löften från LPS om att bilarna skulle flyttas, utan att något hänt.

Lämnade området

I måndags var alltså bilarna borta från området. Så fort som Trafikverkets ansvarige fick höra detta gav hen sig i kast med att få området inhägnat för att förhindra bilar från att parkeras där igen.

Nyligen har LPS lämnat in en ansökan om att få använda hela ängen mitt emot Dansereds gård till parkeringsverksamhet i stället för bara en del av den som i dag. Marken står som utbyggnads-
område för verksamhet på kort sikt i kommunens översiktsplan, vilket betyder att det vore möjligt att använda det som parkering. Något beslut om de ska få tillstånd till det finns dock inte ännu.

– De har kommit in med en ansökan men vi kan inte göra prövningen innan de löst sin kontorsbyggnad. De måste ha ett kontor, säger tjänstemannen på kommunens bygglovsenhet.

LPS tidigare beteende påverkar inte möjligheten att få igenom sin ansökan.

– Enligt plan- och bygglagen finns det inget som säger att man inte kan bevilja bygglov för någon som missköter sig, men vi kommer att höra grannarna. Verksamheten får inte vara en olägenhet, en fara för hälsa och liv eller skadlig för miljön. Det är inte självklart vare sig att de får bygglov eller avslag, förklarar kommunens tjänsteman.

Hot om stämning

I fredags kontaktade Härryda-Posten LPS för att få deras version av det hela. Här är svaret i sin helhet: ”Vi har inte någon bil parkerad som inte står på mark vi arrenderar eller äger. Vi överväger redan att stämma er tidning så jag vet inte om ni skall utmana ödet att skriva fler lögner i eran konkursmässiga
blaska. MVH Elvira Vaas” (styrelsesuppleant i LPS, reds anm).

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det