Bild: Anna Mattisson
Ändras. Per Vorberg (M) upplever att stämningen på campingen förändrats. "När jag varit där tidigare har det känts väldigt bra men nu var det annorlunda, mycket mer frustration." Både han och Patrik Linde (S) ser frågan om de nyanländas boendesituation som komplex och viktig.

Jobbar för att skapa permanenta bostäder

Hindås

Att lösa problemen för de boende på Hindås camping är komplicerat.
– Problemet är att vi inte har bostäder. Staten har gjort ett åtagande som de lägger på kommunerna. Samtidigt upplever jag inte att staten bidrar till att hjälpa kommunerna att ta sitt ansvar, säger Per Vorberg (M), kommunalråd i Härryda kommun.

Per Vorberg berättar att kommunen gör vad den kan för att skapa nya bostäder, både för de som i dag bor på Härryda camping och för alla andra som behöver ett hem inom kort.

Sju extra personer har anställts för att jobba med samhällsbyggnadsfrågor och de detaljplaner som möjliggör byggande av bostäder prioriteras. Dessutom provar kommunen byggherredrivna planprocesser som ska göra det möjligt att jobba med fler projekt samtidigt.

– Och vi har sagt att vi vill förenkla för byggen utanför tätorterna. Men det blir inga bostäder nästa vecka för det. Vi måste lösa det här långsiktigt, säger Per Vorberg.

För få som flyttar

Att kommunen också kommer att få en större andel av Förbos bostäder när de står lediga ser han som
positivt, men det hjälper inte i nuläget eftersom få väljer att flytta.

– Omsättningen är i det närmaste obefintlig. Vi kan ju inte sparka ut någon för att ge en lägenhet till någon annan, säger Per Vorberg.

Just nu pågår arbetet med bostäder på många håll i kommunen. De första hyresgästerna i området Stenbrottet i Mölnlycke ska till exempel flytta in i mitten av april nästa år och om två år kan lägenheterna i Björkelid i Rävlanda stå klara i bästa fall.

Byggen står stilla

Samtidigt står många större planer stilla. Detaljplaneförslaget är överklagat både i Landvetter centrum, Roskullen i Hindås och Mölnlycke fabriker.

Både Per Vorberg och kommunens andra kommunalråd Patrik Linde (S) är överens om att boendefrågan måste prioriteras högt och att staten borde bidra mer till att göra det lättare för kommunerna att bygga.

– I dag har vi länsstyrelsen som inte alltid bidrar till att det går fort i planeringsarbetet om jag uttrycker mig snällt. De kommer ofta in i slutet av arbetet och har en massa synpunkter, säger Per Vorberg och menar att om staten ger kommunen i uppdrag att ge tak över huvudet till dem som fått uppehållstillstånd borde de också ge ett ökat kommunalt självstyre som gör det lättare att producera hus och lägenheter.

Tre nya varje vecka

Särskilt som behovet av bostäder ökar för gruppen. Varje vecka kommer i snitt tre personer med permanent uppehållstillstånd till
Härryda kommun och så snabbt byggs det inte. Kommunen kan inte heller hjälpa de boende att hitta lägenheter utanför Härrydas gränser. Däremot kan de nyanlända själva söka boenden var som helst i landet.

I väntan på att permanenta bostäder ska komma upp finns i dagsläget inga planer på att bygga tillfälliga hem i Härryda kommun. Den kommunala mark som är avsatt för bostäder ska användas till permanenta lösningar, menar kommunalråden.

Hur boendefrågan ska lösas då campingen är full vet de inte. En stor hjälp vore om kommuninvånare kunde hjälpa till. Sedan kommunen arrangerade informationsmöten om saken i september har sju personer hört av sig och erbjudit boplats till asylsökande och personer med uppehållstillstånd. Det behövs dock fler.

– Kommunen söker människor som har ett hus, rum, gästhus, Atterfallshus eller sommarstuga att hyra ut. Vi skulle kunna hjälpa till att ta fram information om lagar och regler vid uthyrning och hjälpa till med hyreskontrakt så det känns tryggt, säger Per Vorberg.

Skapa ro att studera

Förutom boendesituationen finns en rad områden att ta tag i. Till exempel gäller det att få in de nyanlända i arbete och då behöver de kunna svenska. Ett sätt att skapa ro att läsa är att kommunen öppnar upp studieplatser i Hindås.

– Dels finns ju biblioteket i Hindås, men vi kan kanske också öppna upp Hindås skola några kvällar i veckan.
Eller placera en skolpaviljong på campingen där man kan sitta och studera, säger Per Vorberg och får medhåll av Patrik Linde.

– Det är klart vi ska göra det.

Per Vorberg säger att kommunen också kan vara en samtalspart om de boende behöver hjälp i kontakten med Bra boende i Hindås, som driver boendet.

– Sedan ska de boende på campingen vara medvetna om att de är självständiga individer. Ber de om hjälp ska vi försöka hjälpa dem, men om de inte gör det får vi utgå ifrån att de inte vill ha hjälp, säger Per Vorberg.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det