Bild: Adam Andersson
Stort pådrag. Polis, brandkår och nationella bombskyddet har varit på plats på Landvetter flygplats under torsdagen sedan ett misstänkt föremål hittats i säkerhetskontrollen.

Misstänkt farligt föremål på flygplatsen

Härryda

Strax före klockan åtta i torsdags upptäcktes ett misstänkt farligt föremål i säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats.
En man i 20-årsåldern greps misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Ett dygn senare kunde han dock släppas.

Delar av Landvetter flygplats spärrades av i torsdags sedan ett misstänkt föremål hittats i säkerhetskontrollen.

Nationella bombskyddet tillkallades och flyttade föremålet till en plats på flygplatsen som bedömdes som säker. Sedan gjordes en noggrannare analys av det misstänkta föremålet.

– Vi har gjort en första bedömning och kan inte utesluta att det är farligt. Därför har vi spärrat av ett 50 gånger 50 meter stort område i anslutning till avresehallen och säkerhetskontrollen, sa Tommy Nyman, presstalesperson hos polisen, i torsdags.

Ägaren greps

Vid elvatiden samma dag greps ägaren till det misstänkta bagaget av polisen. Ett dygn senare släpptes han dock igen och det bedöms inte längre finnas några
skäl för brottsmisstanke.

”Analys av de misstänkta föremålen har gjorts under dagen och mannen är inte längre misstänkt för brott. Åklagaren har ingen möjlighet att lämna ytterligare kommentarer till beslutet”, skrev Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande
under fredagen.

Släpptes på fri fot

GP rapporterade under fredagsförmiddagen att det fanns misstankar om att föremålen han haft med sig skulle gett utslag för sprängämnet TATP. Men
efter analys har mannen alltså släppts på fri fot.

Det var strax före klockan
åtta på torsdagsmorgonen som mannen, som är i 20-årsåldern, skulle passera
säkerhetskontrollen på Landvetter. Efter att ett instrument reagerat på ett misstänkt farligt föremål tillkallades polis och delar av flygplatsen spärrades av.

Lugn stämning

Enligt Swedavia ska varken flygtrafiken eller flygplatsens övriga verksamhet ha påverkats av det inträffade. Swedavia menar också att det varit lugn stämning och att allt flutit på med
resenärerna.

Härryda-Posten talade med två resenärer som
inte var fullt så positiva. De släpptes av bussen en bit bortanför den vanliga hållplatsen och kände inte att de fick tillräcklig information om vad som hände.

– Vi visste ingenting; inte om flygen gick eller om det ens gick att ta sig in till flygplatsen. Det var inte så kul. Vi hade önskat att vi fått bättre information, säger Rebecka Persson som var på väg till Polen för att fira pojkvännens 25-årsdag.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det