Bild: Anna Mattisson
Orättvisa. Familjen Vidrigsson är inte den lättaste familjen att växa upp i. Inte ens för någon så smart och modig som Matilda.

Roald Dahl i ny tappning

Teater

– Det här är en berättelse om att hjälpa varandra, stora som små, säger regiassistent och skådespelare Mathilda Spaton Goppers.
På lördag och två hösthelger framöver visas familjeföreställningen Fröken Honung och den magiska flickan på Wendelsbergs teaterscen.

Fröken Honung och den magiska flickan handlar om Matilda Vidrigsson som bor med sin bror, sina föräldrar och deras pudel och blir väldigt orättvist behandlad hemma. När hon börjar första klass i Krossademalla-skolan och får en tyrann till rektor går det för långt.

– Hon ser att elever blir orättvist behandlade och
bestämmer sig för att hämnas på de elaka och ställa upp för dem som inte kan stå upp för sig själva, säger Mathilda Spaton Goppers.

– Och genom det upptäcker hon att hon har krafter som ingen annan har, fortsätter Anna Lehtonen som bland annat spelar familjens högdragna pudel.

Bygger på Matilda

Föreställningen bygger på Roald Dahls klassiker Matilda,
en pjäs som Wendelsberg tänkt att sätta upp redan för två år sedan. Då satte dock West end i London stopp och hindrade skolan från att få rättigheterna till att sätta upp pjäsen. I år gick det bättre och i dag visar eleverna i tvåan på den taldramatiska linjen för första gången upp sin föreställning för en testpublik; en tvåa från en skola i Bergsjön.

För att passa de 21 Wendelsbergseleverna som ingår i ensemblen har Roald Dahls berättelse arbetats om en del. Bland annat har sju nya roller skapats.

Flera roller per elev

Anna Lehtonen förklarar att det bildats två skåde-
spelarlag, och att alla eleverna ingår i båda lagen och spelar en eller flera karaktärer. Har de en huvudroll i det ena skådespelarlaget har de en mindre roll i det
andra. Tanken är att det både
ska göra det hela så rättvist som möjligt och rädda föreställningarna om någon blir sjuk. Upplägget gör det också möjligt att inspireras och arbeta med karaktärerna tillsammans med sin dublett.

Nytt perspektiv

Att eleverna också gjort det mesta av arbetet runt själva skådespelandet har gett större insyn i arbetet på en teater.

Mathilda Spaton Goppers är föreställningens regiassistent och har jobbat tillsammans med två lärare.

– Det är kul med organisa-
tion och att se den över-
gripande helheten. Och jag har lärt mig mycket om skåde-
speleri genom att se allt uti-från. I början var rollen lite svår, hur mycket får man
bestämma över sina klasskompisar? Men jag har försökt vara tydlig med att jag är här för att lära mig, säger hon.

Markus Andersson, som bland annat spelar Matildas bror, har på sex veckor fixat kostym till runt 65 olika roller tillsammans med tre andra elever. Vissa saker har han hittat färdigt, annat har sytts från grunden.

– Det har blivit många sena kvällar, men det är inte första gången jag gör teaterkostym, säger han.

Skapat danser

Anna Lehtonen har skapat de danskoreografier som finns med i föreställningen, tillsammans med en lärare och en annan elev.

– Det var kul och lite nervöst att lära hela klassen koreografierna, säger hon och förklarar att hon aldrig haft en sådan lärarroll förut och att det krävdes en del för att översätta de rörelser som är tydliga och klara i hennes
huvud till exakta instruktioner för de andra.

Familjeföreställningen Fröken Honung och den magiska flickan visas för allmänheten under helgerna vecka 41, 42 och 45 och riktar sig främst till barn mellan sex och tolv år.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det